Nyheter

Utrikesminister Tobias Billström meddelade under onsdagseftermiddagen att han avgår från sin post. I ett inlägg på X meddelar Billström att han helt lämnar politiken, vilket innebär att han även lämnar sin plats i riksdagen.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister. Det har inte varit ett enkelt beslut men något som jag har tänkt på och processat under en tid”, skriver Billström.

Enligt Aftonbladet ska Billströms beslut bottna i en konflikt mellan honom och statsminister Ulf Kristersson. Bland annat ska de två haft olika syn på Sveriges hållning i konflikten mellan Israel och Palestina, där Utrikesdepartementet ska ha förespråkat en linje med humanitärt fokus, medan statsrådsberedningen ska ha velat prioritera stödet till Israel. Billström uppges även vara missnöjd med att statsministern tagit åt sig äran för vad som beskrivs som ”flera utrikespolitiska segrar”.

Den viktigaste anledningen ska dock vara att statsministern nekat Tobias Billström att tillsätta en ny kabinettssekreterare.

Dessa uppgifter dementeras dock av Billströms presschef Anna Erhardt.

”Det stämmer inte. Det har inte utsetts någon ny kabinettsekreterare än, så det finns ingenting att ha en konflikt om. Och vad gäller Gaza så styrs Sveriges Mellanöstern-politik på EU-nivå och där har statsministern och utrikesministern samma syn”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Även statsministerns presschef Siri Steijer förnekar att en konflikt ligger bakom utrikesministerns beslut.

Tobias Billström har varit gruppledare och en del av Moderaternas partiledning under de senaste fem åren och därefter utrikesminister i två år.