Nyheter

Ledaren för frikyrkan i Norge skulle gärna se att åtminstone en av de fem nominerade kandidaterna till biskopsämbetet i Oslo står för en traditionell syn på äktenskapet. Biskop emerita Solveig Fiske tror att huvudstaden förmodligen kommer att behöva se sig om efter en konservativ biskop.

I veckan offentliggjordes vilka fem kandidater som kunde bli den nya biskopen i Oslo, Asker och Bærum. Vissa personer var snabba med att kritisera sammansättningen av listan.

«Ingen av kandidaterna är negativa/kritiska till samkönade äktenskap eller kyrkan på Pride. Det är en skandal för Norska kyrkan att konservativa kandidater i liberala stift inte längre är med i dessa rundor i processen att hitta en ny biskop», skrev Therese Egebakken på sin Facebooksida på tisdagen. Hon är medlem i Stavanger stiftsråd.

Frikyrkan är tydlig med att äktenskapet är reserverat för en man och en kvinna. Det är en uppfattning som många av deras medlemmar sympatiserar med och är bekymrade över, enligt Oddgeir Sølvfæstersen, ledare för den kyrkopolitiska listan Frimodig kirke.

«Det beror på att vi i allt högre grad ser att utrymmet för att ha två lika åsikter i frågan om samkönade äktenskap utmanas i praktiken», säger han till Vårt Land.

Sølvfæstersen undrar var den så kallade mångfalden är nu.

– Vi ser idag att få av biskoparna är för att äktenskapet bara ska vara mellan en man och en kvinna. Vi är därför bekymrade över att vår syn också är förankrad i biskopsrådet genom de biskopar som utses, säger han.

Dagens kommentator Espen Ottosen påpekar också att Stein Reinertsen är den enda biskopen i Norska kyrkan som hävdar att äktenskapet är en ordning för män och kvinnor.

Solveig Fiske är före detta biskop i Hamar stift. På frågan om listan över nominerade borde ha innehållit minst en konservativ kandidat svarar hon:

– Samkönade äktenskap är nu en självklarhet i Den norske kirke. Att ha en biskop som är emot detta i Oslo skulle vara omöjligt både för allmänheten i allmänhet och för anställda och förtroendevalda i Oslo stift.