Nyheter

Ryssen Ivan Sukharev, politiker i det nationalistiska partiet LDPR, vill bygga ett arktiskt fängelse på bland annat Svalbard som endast skulle rymma terroristfångar.

Utöver Svalbard har Sukharev föreslagit den ryska ön Novaya Zemlya som en potentiell plats för fängelset, skriver Barents Observer.

Sukharev har redan kontaktat justitieministeriet om planerna.

Politikerns främsta argument för att välja Arktis som plats uppges vara att ryska terrorister ”inte tillhör någon nationalitet eller religion”, skriver Dagbladet.

Han ska också ha påpekat att genom att skapa ett separat fängelse för enbart terrorister skulle det vara möjligt att förhindra spridningen av extremistiska attityder bland internerna.

«Det kommer att sätta stopp för det skadliga och fruktansvärda fenomenet terrorism. Vi talar om ryssarnas liv och landets säkerhet», sade Sukharev enligt Barents Observer.

Svalbard lyder under Norge, som har suveränitet över ögruppen. Bosättningarna Barentsburg och Pyramiden bebos dock huvudsakligen av ryssar och ukrainare, eftersom det ryska statskontrollerade bolaget Trust Arktikugol har gruvverksamhet i Barentsburg.