Nyheter

Boeings rymdfarkost Starliner har landat på jorden efter en sex timmar lång resa hem från Internationella rymdstationen (ISS).

Rymdfarkosten lämnade ISS strax efter midnatt natten till lördag och landade i New Mexicos öken strax efter kl. 06.00. Hemresan tycks ha gått smidigt.

På grund av flera tekniska problem beslutade Nasa att de två astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams, som var ombord vid uppskjutningen av Starliner i juni, skulle stanna kvar på rymdstationen.

De kommer att hämtas hem med en av Space X:s rymdfarkoster i början av nästa år, trots att resan bara var tänkt att pågå i åtta dagar.

Astronauterna lämnade jorden den 5 juni, men inom de första 24 timmarna havererade fem av de 28 framdrivningsenheterna ombord. Det förekom också flera läckage av helium, som används i framdrivningssystemet.

Nu väntas de inte komma hem förrän i februari.

Att uppdraget att säkerställa hemresan går till den hårdaste konkurrenten inom flygindustrin gnuggar salt i såren för krisdrabbade Boeing. Kvalitetsproblem i tillverkningen av passagerarflygplan, bolagets viktigaste produkt, har präglat den amerikanska flygjätten under flera år.