Ur flödet/i korthet

Donald Trumps tal om ekonomin förra veckan var som vanligt ett sammelsurium av bra (avregleringar och skatter), dåliga (tullar) och osammanhängande förslag (barnomsorg). Men en ny idé som han lanserade är mycket bra och förtjänar mer uppmärksamhet: Den tidigare presidenten sa att han skulle be Elon Musk att leda en kommission om regeringens effektivitet.

Så börjar Wall Street Journal sin ledare. De skriver att vissa kanske reagerar på den negativt laddade termen ”kommission”, men syftet i det här fallet verkar vara att avslöja och belysa de otaliga sätt på vilka regeringen inte fungerar bra, och föreslå hur uppgifterna kan göras bättre, eller kanske inte alls.

Trump betonade detta i sitt tal och sade att ”som en första uppgift kommer denna kommission att utarbeta en handlingsplan för att eliminera bedrägerier och felaktiga betalningar inom sex månader. Detta kommer att spara biljoner dollar.”

Det finns ingen anledning att hoppas att myndigheterna i EU och Norge kommer att låta sig inspireras. I stället tillsätter de kommissioner som ska utvärdera tidigare kommissioners arbete och brukar hitta lösningar genom ”omfördelning” och statliga subventioner, vilket i praktiken innebär höjda skattenivåer för hushåll och företag.

I Norge skulle kanske en kommission kunna tillsättas med politiskt engagerade affärsmän som Øystein Stray Spetalen och Jan Petter Sissener, kanske med stöd av en skicklig ekonom som Øystein Sjølie? Men det är osannolikt att det kommer att hända.

WSJ nämner bland annat de massiva stödprogram som Biden gav till personer som inte arbetade under pandemin. Många av dem som var arbetslösa förlorade sina jobb på grund av de nedstängningar som infördes, särskilt för dem som bodde i demokratiskt kontrollerade stater. När stödet fortsatte efter nedstängningarna kämpade amerikanska företag med att hitta tillräckligt med arbetskraft för att återuppbygga ekonomin.

Men det finns flera andra exempel på meningslös användning av offentliga medel, enligt WSJ.

Är det någon som tycker att federal jobbutbildning fungerar? Eller jobbkåren? Eller, för den delen, Pentagons upphandlingar?

Musk, som ställde upp frivilligt och inte får någon form av ersättning, har redan visat att hans privata bolag SpaceX kan göra bättre ifrån sig än NASA när det gäller att skicka upp raketer i rymden.

Han har också visat att han kan göra bättre ifrån sig än NASA när det gäller att skicka upp raketer i rymden.

Han har sett slöseriet och ineffektiviteten i den offentliga sektorn på nära håll, och han kan utan tvekan få hjälp av många i den privata sektorn.

Det är synd att USA inte har tagit en djupgående titt på regeringens rutinmässiga dårskap på decennier. Den fortsätter att växa och rulla på, oavsett resultat.

WSJ minns Ronald Reagan som sa: ”Det närmaste evigt liv är ett regeringsprogram.”

Ett gammalt Washington-skämt berättar om en anställd vid jordbruksdepartementet som fick frågan varför han var så olycklig. Svaret var: ”Min bonde dog.” Poängen är fortfarande relevant.

När man inser att den norska staten är mycket större och mycket mer omfattande och allestädes närvarande än den amerikanska staten, förstår man varför den norska ekonomin försvagas, trots enorma intäkter från olja och gas.

Reagan var den siste amerikanske presidenten som gjorde ett seriöst försök att minska de offentliga utgifterna på 1980-talet. Grace-kommissionen gjorde en rad rekommendationer för att spara 424 miljarder dollar under tre år i 1984 års penningvärde och 115 miljarder dollar omedelbart av administrationen utan kongressen. Inte allt, men relativt mycket, genomfördes. Ansträngningen väckte allmän uppmärksamhet.

Clinton försökte sig på något liknande genom att ge dåvarande vicepresidenten Al Gore i uppdrag att ”återuppfinna regeringen”. Men när Gore kandiderade till presidentposten 2000 fick planerna skrotas för att locka demokratiska väljare på vänsterkanten.

Den amerikanska regeringen kontrollerar 25 procent av ekonomin. Detta är långt under vad vi upplever här i Norge, där mer än 65 procent av ekonomin kontrolleras av staten. Men för USA är 25 procent en obscent hög siffra.

Demokraterna bör välkomna initiativet lika mycket som republikanerna, enligt WSJ. Ett sådant steg kan bidra till att öka förtroendet för regeringen, som är rekordlågt – 22 procent i år, enligt Pew Research Centers.

Donald Trump, med hjälp av Elon Musk, kan bli den president som äntligen får USA:s ekonomi att röra sig i rätt riktning.