Nyheter

Belgien reagerar på Ungerns tillkännagivande att migranter i framtiden kommer att transporteras till Bryssel med buss. Planen från regeringen i Budapest är ”oacceptabel”, säger den belgiska statssekreteraren för asyl och migration, Nicole de Moor.

På fredagen presenterade den ungerske vice inrikesministern Bence Retvari flera bussar från det offentliga bussbolaget Volanbusz med skylten ”Röszke – Bryssel” för media. Röszke är en stad vid en gränsövergång till Serbien där migranter kommer in i landet.

Bussarna har fått i uppdrag att vidarebefordra eventuella migranter från Ungern till EU:s huvudstad Bryssel.

Aktionen genomförs av den ungerska regeringen.

Åtgärden är den ungerska regeringens svar på rekordböterna på 200 miljoner euro som EU-domstolen ålagt landet som inte vill fylla upp landet med muslimska migranter.

– Bryssel missbrukar sin makt. De vill flytta migranter till Ungern med våld. Detta är oacceptabelt. De vill använda våld för att göra Ungern till ett migrantland”, skrev den ungerska premiärministern Viktor Orbán på Facebook i juni.

Regeringen i Budapest beskrev böterna som ”helt orättvisa” och meddelade att man inte skulle betala beloppet. Om Ungern faktiskt vägrar att betala kan Europeiska kommissionen hålla inne vissa subventioner, skriver Die Welt.

Retvari säger att EU ville ”tvinga Ungern att släppa in de illegala invandrare som vi stoppar vid landets södra gräns i landet”. Han fortsatte:</p

– Tja, efter att ha följt de europeiska procedurreglerna kommer vi att erbjuda dem en gratis resa till Bryssel.

– Om Bryssel vill ha dem kommer de att få dem.

 

Den belgiske statssekreteraren för asylfrågor, de Moor, kommenterade beskedet från Ungern och sade att ”djärvhet av det här slaget” är ”skadligt och kontraproduktivt”. De undergräver ”EU:s solidaritet och samarbete” och är en ”flagrant överträdelse av europeiska och internationella avtal”.

Det kan tyckas som om EU verkligen menar ”full lydnad” när man använder ord som ”solidaritet och enighet”.

Ungern tillkännagav också en sådan åtgärd i augusti. Europeiska kommissionen sade då att den var van vid ”högljudda tillkännagivanden av detta slag från Ungern”.