Nyheter

Brittiska källor säger att USA: s ståndpunkt om användningen av långdistans Storm Shadow-missiler förändras

.Storbritannien tror att USA kan tillåta Ukraina att använda långdistans kryssningsmissiler mot mål i Ryssland inom några veckor.

Antony Blinken, USA:s utrikesminister, och David Lammy, Storbritanniens utrikesminister, reser till Kiev på onsdag för samtal om användningen av vapen, inklusive brittisktillverkade Storm Shadow-missiler, i vad som kommer att bli ett avgörande ögonblick i kriget mellan Ryssland och Ukraina, skriver The Times.

USA har hittills varit skeptiska till att låta Ukraina använda långdistansrobotar i Ryssland, av rädsla för en eskalering som skulle kunna sluta med användning av kärnvapen.

Laborregeringen tror dock att USA:s position kan komma att ändras innan världens ledare samlas i FN i New York senare denna månad.

En Whitehall-källa föreslog att delar av den amerikanska administrationen hade ändrat sina åsikter, men att de ännu inte hade övertygat president Biden och andra.

Chefen för CIA, Bill Burns, föreslog under ett besök i London på lördag att den amerikanska ståndpunkten kan vara på väg att förändras.

Blinken, Lammy och president Zelensky kommer att diskutera frågan vid ett möte i Kiev på onsdag. President Biden och den impopuläre brittiske premiärministern Keir Starmer kommer sannolikt också att diskutera frågan när de möts i Washington på fredag.

Lammy är dock inte särskilt intresserad av att stödja ett annat land som har blivit attackerat, dvs Israel.

Både Storbritannien och Frankrike verkar stödja användningen av långdistansmissiler i Ryssland. Men Kiev väntar på tillstånd från USA, som hittills har varit mer motvilligt.

Storbritannien har försett Ukraina med Storm Shadow-missiler, som har en räckvidd på cirka 155 miles, tre gånger räckvidden för de missiler som Ukraina hittills har använt, men Ukraina kan inte använda dem för att skjuta mot viktiga mål i Ryssland.

USA har försett Ukraina med den mest långräckviddiga versionen av ATACMS, en ballistisk missil med en räckvidd på över 300 kilometer, men har begränsat Kievs användning av dessa missiler.

Nu ändras inställningen efter att det blivit känt att ryssarna fått 200 ballistiska missiler från Iran. Detta gör det möjligt för Moskva att träffa mål längre in på ukrainskt territorium, trots varningar från väst att gå vidare med ett sådant drag.

Det finns också en rädsla för att sådana vapen skulle kunna användas mot mål i Europa.

Vid en presskonferens i London på tisdag kallade Blinken det iranska draget för en ”dramatisk upptrappning” som skulle mötas med nya brittiska, amerikanska och europeiska sanktioner mot Teheran, inklusive ett förbud mot Iran Airs passagerarflyg från brittiskt luftrum.

På frågan om Ukrainas användning av långdistansvapen sade Blinken att han ville se till att Ukraina kunde vara så ”effektivt som möjligt för att avvärja rysk aggression”.

Biden-regimen har tidigare öppnat upp för penningflödet till Iran, vilket många menar är en av huvudorsakerna till det pågående kriget i Gazaremsan, som utförs av iranska proxykrigare. Detsamma gäller den förlamning av den internationella sjöfarten som orsakas av de iranska lakejerna i Houthi-milisen i Jemen.

Leveransen av iranska kortdistansmissiler kommer att frigöra Rysslands arsenal för användning långt bortom frontlinjen, säger Blinken och tillägger att Ryssland i gengäld delade kärnteknik med Iran.

– Denna utveckling och det växande samarbetet mellan Ryssland och Iran hotar den europeiska säkerheten och visar hur Irans destabiliserande inflytande sträcker sig långt bortom Mellanöstern, säger Blinken.

Kärnvapenbestyckade Iran är ett formidabelt och existentiellt hot mot Israel, en liten demokrati omgiven av islamiska diktaturer.

Brittiska försvarsministern John Healey sade på tisdagen att Ryssland förlorar 1.100 soldater om dagen på slagfältet – dubbelt så många som vid samma tid förra året – men att hundratusentals soldater förbereder sig för att strida.

Ukraina har inte den lyxen när det gäller tillgång till nya soldater efter mer än två och ett halvt års krig.