Nyheter

Det schweiziska parlamentets underhus, Nationalrådet, beslutade på måndagen med 99 mot 88 röster att ”omedelbart stoppa” stödet till UNRWA. I relaterade förslag uppmanades Schweiz istället att ge direkt hjälp till folket i Gaza och att hitta en lösning som helt skulle kunna ersätta UNRWA.

Baserat på UN Watch

Förslaget citerar rapporter från den oberoende icke-statliga organisationen UN Watch, vars chef Hillel Neuer var det enda kritiska expertvittnet under en utfrågning i april. Där dokumenterade han UNRWA:s terrorkopplingar och avslöjade en ”oberoende granskning” av Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna som en fullständig fars.

Schweiz, Genèvekonventionens väktare

I en kommentar säger Hillel Neuer att det är särskilt starkt att Schweiz, Genèvekonventionens väktare, tillrättavisar UNWRA på detta sätt:

– Genom att kräva ett omedelbart stopp av finansieringen till UNRWA och att organisationen ska ersättas har det schweiziska parlamentet skickat ett starkt och otvetydigt budskap om att UNRWA är genomsyrad av medverkan till terrorism.

Detta är det första stoppet av finansieringen för UNRWA efter Colonnas manipulerade rapport och ett förödande förkastande av hela rapporten.

Tillrättavisningen av UNRWA är särskilt skarp när den kommer från Schweiz, Genèvekonventionernas väktare, mot en organisation som cyniskt missbrukar internationella humanitära principer.

Omröstningen är också ett slag för UNRWA-chefen Philippe Lazzarini, en schweizisk medborgare som nyligen har investerat enormt mycket tid i lobbyverksamhet för att blockera förslaget. Han misslyckas och fakta råder.

UNRWA har infiltrerats och kapats av Hamas för att tjäna terroristgruppens mål med kriget. Mer än 173 000 människor har skrivit under UN Watchs krav på att västerländska demokratier måste lägga ner och ersätta UNRWA.

UNRWA stäms

UNRWA och Lazzarini stäms i Kanada, Frankrike och USA för att ha främjat terrorism. Efter en intern utredning avskedade FN minst nio UNRWA-anställda för inblandning i massakern den 7 oktober.

Den norska diplomaten Leni Stenseth återfinns bland de stämda. Hon var biträdande chef för UNRWA från 2020 till 2023. Barth Eide har uttryckt ett starkt avstånd från ”attacken på UNRWA och deras personal. Anklagelserna mot enskilda sker samtidigt som UNRWA utsätts för en politiskt motiverad kampanj som syftar till att försvaga organisationen”.

UNRWA – en del av problemet

År 2018 sa Schweiz utrikesminister att UNRWA ”har blivit en del av problemet.

UNRWA levererar ammunition till konflikten. Genom att stödja UNRWA håller vi konflikten vid liv. Det är en pervers logik.