Nyheter

Missiler avfyrade från Houti-milisen i Jemen slog ner i centrala Israel, tidigt på söndagsmorgonen.

En eller flera missiler riktade mot Tel Aviv och den centrala delen av Israel upptäcktes vid 06.30-tiden på söndagen, rapporterar The Jerusalem Post. Enligt Israel Defence Forces (IDF) sköts missilerna ner, men splitter ska ha fallit ner nära byn Gezer och möjligen i tre andra områden. Nedslagsområdet visar att IDF misslyckades med att skjuta ner missilerna utanför israeliskt luftrum med det primära luftvärnssystemet Arrow 3 och lyckades först i det andra försöket med systemet Arrow 2, något som nu utreds av IDF.

Delar av de israeliska luftvärnsraketer som sköts upp för att möta missilerna föll ned över en tågstation i staden Modiin mellan Tel Aviv och Jerusalem och nio personer ska ha skadats lindrigt på väg till skyddsrummen.

Missiler donerade av Iran

Houthi-milisen har ingen militär industri men förses med missiler av Iran. Den eller de missiler som avfyrades mot Israel under söndagen uppges ha varit av modellen ”Tufan”, som motsvarar den iranska Ghadir-missilen, som i sin tur är en vidareutveckling av modellen Shahab-3. Tufan-missilen har en räckvidd på cirka 2 000 km, vilket är tillräckligt för att täcka avståndet från Jemen till Israel. Från norra Jemen tar det mellan 12 till 15 minuter för den att nå ett mål i centrala Israel, och med en stridsspeds på 650 kilo är en Tufan tillräckligt kraftfull för att orsaka omfattande skador på civila och militära mål.

Missilregn mot norra Israel

Sedan den 7 oktober är Israel utsatt för dagliga attacker och missiler avfyrade från Libanon har orsakat flera bränder i norra Israel, både igår och i morse. Mer än 55 raketer avfyrades från Libanon under lördagen och mer än 40 raketer i morse. Dessutom drabbades staden Metula av en drönarattack under söndagsmorgonen.