Nyheter

För några dagar sedan sade CIA-chefen William Burns att det inte fanns några tecken på att Putins ställning är hotad. Tvärtom, han verkar vara säker. Samtidigt kommer rapporter om att den ryska ekonomin växer, trots västvärldens sanktioner. Beror dessa eftergifter på att Washington förbereder en fredslösning?

Internationella valutafonden (IMF) förutspår att den ryska ekonomin växer med 3,2 procent i år. Som jämförelse kan nämnas att prognosen för Tyskland är 0,2 procent, för Frankrike 0,7 procent och för Storbritannien 0,5 procent.

Rysslands vapenindustri är i full produktion och landet verkar inte ha några större problem att skaffa den teknologi som behövs.

</blockquote

Med det sagt: Styrräntan höjdes nyligen till 18 procent.</p

Ryssland är rikt på resurser som omvärlden behöver. Därför kan landet inte tvingas på knä med sanktioner. EU saboterar självt de sanktioner som man infört.

Moskva har också hittat kunder utanför Europa för rysk olja och gas.

Den ryska ekonomin växer också tack vare olje- och gasexporten. Även om exporten till stora delar av Europa har avbrutits har undantag gjorts.

Österrike, med Bryssels välsignelse, tillgodosåg 97 procent av sitt gasbehov med rysk gas förra året. 89 procent av all gas som importerades av Slovakien kom också från Ryssland, medan andelen var 47 procent i Ungern.

.

Länder som Frankrike, Spanien och Belgien köpte stora mängder rysk LNG-gas. Sådan import är inte föremål för sanktioner om inte gasen återexporteras till andra länder.

EU:s ambition är att stoppa all LNG-import från Ryssland, men det kommer inte att ske förrän tidigast 2027.

Enbart under den sista veckan i augusti exporterade Ryssland olja, gas och kol till ett värde av mer än 50 miljarder norska kronor, med Kina och Indien som största mottagare. Turkiet, EU och Brasilien kom därefter, trots västvärldens sanktioner.

</blockquote

Det är inte mycket snack om att Ukraina skulle skona den ryska gasexporten till EU. En viktig pumpstation är Sudzhe i Kursk, som lätt kunde ha tagits ut ur Ukraina, men som får stå kvar orörd. Det är för många intressen som står på spel för EU, som måste vara säker på att dess befolkning inte fryser på vintern.

Men det hjälper inte att införa 14 sanktionspaket när gas- och oljeexporten fortsätter som tidigare och Ryssland får det man behöver genom import från tredje land som Armenien och Kazakstan.

USA har försökt pressa Danmark att ställa miljökrav på den ryska skuggflottan som seglar genom Öresund med olja. Men det skulle vara att trappa upp konflikten eftersom fri sjöfart är en hörnsten i det internationella samfundet. Då skulle Nato hamna på samma nivå som houthierna. Väst har redan beslagtagit miljarder i tillgångar som tillhör oligarker som Roman Abramovitj utan att det har någon relevans för kriget. Det här är något som västvärlden är pinsamt medveten om och det är inte bra publicitet.

När västledare öppet erkänner att Ryssland inte har försvagats kan det bero på att de förbereder sig för en nedtrappning av kriget och så småningom förhandlingar.

Chefen för USA:s Europakommando, general Christopher Cavoli, ser inte heller några tecken på att Ryssland försvagas militärt.

Rysslands strategiska styrkor, långräckviddiga flygvapen, cyberförmåga, förmåga i rymden och i det elektromagnetiska spektrumet har inte försvagats alls sedan invasionen av Ukraina, sade han i april.

 

Men vissa är fortfarande skjutglada.

Ordföranden för Natos militärkommitté, holländaren Rob Bauer, tillhör hökarna.

”Varje nation som attackeras har rätt att försvara sig själv. Och den rätten slutar inte vid gränsen till din egen nation”, sade amiral Rob Bauer, som talade vid avslutningen av kommitténs årsmöte, där också den amerikanska generalen CQ Brown, ordförande för Joint Chiefs of Staff, deltog.
Bauer, som kommer från Nederländerna, tillade också att nationer har den suveräna rätten att sätta gränser för vilka vapen de skickar till Ukraina. Men vid sidan av honom på en pressträff klargjorde generallöjtnant Karel Rehka, chef för generalstaben i Tjeckiens väpnade styrkor, att hans land inte lägger några sådana vapenrestriktioner på Kiev.

”Vi anser att ukrainarna själva bör bestämma hur de ska använda dem”, sade Rehka.

Men Keir Starmer fick inte grönt ljus för att låta ukrainarna använda Storm Shadow när han besökte Biden på fredagen.

USA:s försvarschef Brown och försvarsminister Lloyd C. Austin sade också nej.

Brown, för sin del, berättade för reportrar som reser med honom till mötet att USA: s politik för långdistansvapen fortfarande står.
Men, tillade han, ”vad vi vill göra är att, oavsett den politiken, fortsätta att hjälpa Ukraina att lyckas med de förmågor som USA och andra nationer i koalitionen har gjort tillgängliga”, utöver de vapen som Kiev har kunnat bygga själv.
”De har visat sig vara ganska effektiva när det gäller att utveckla obemannade flygfarkoster och drönare”, sade Brown till reportrar som reste med honom till möten i Europa.
Försvarsminister Lloyd Austin har gjort liknande uttalanden och hävdat att ett vapensystem inte kommer att avgöra krigets framgång.
”Det finns ett antal saker som spelar in i den övergripande ekvationen när det gäller huruvida man vet att man vill tillhandahålla den ena eller andra förmågan”, sade Austin på fredagen. ”Det finns ingen som passar alla när det gäller dessa saker.”

Riskerna är för stora.</p

I Kiev börjar desperationen göra sig påmind. Bakslag på slagfältet och brist på soldater gör att Ukraina snart kan tvingas till förhandlingsbordet. USA vet detta och vill därför inte ta en onödig risk. De vet att ukrainarna är desperata och att desperata människor kan göra desperata saker.

https://www.breitbart.com/europe/2024/09/15/nato-admiral-backs-ukraine-long-range-missile-strikes-on-russia/