Ur flödet/i korthet

Dagen innan ytterligare ett mordförsök gjordes mot Donald Trump, beskylldes New York Times för att ha uppviglat till våld mot vicepresidentkandidaten JD Vance.

I artikeln hävdar New York Times att JD Vance främjar ”blod-och-jord-nationalism”. Inlägget av krönikören Jamelle Bouie publicerades ursprungligen i lördags med rubriken ”JD Vances blod-och-jord-nationalism finner sitt mål”.

”Blut und Boden” var en av de mest använda parollerna i tysk nazistpropaganda under Adolf Hitler och blev en central del av den nationalsocialistiska ideologin. På svenska betyder det ”blod och jord”.

Men efter ett ramaskri på sociala medier  ändrade Times sin rubrik till ”Borde inte JD Vance representera hela Ohio?” Men Bouies budskap, som anklagade Vance för att förespråka ”blod-och-jord-nationalism” och föreslog att han skulle gå längre än bara ett ”retoriskt krig” mot invandrare om han blev vald till vicepresident, förblev oförändrat.

Kritiker online anklagade Times för att uppvigla till våld mot Vance och i huvudsak kalla honom för nazist, bara två månader efter mordförsöket på Trump i Butler, Pennsylvania.

Charlie Kirk, grundare av Turning Point USA, skrev på X:

”Så nu kallar Times direkt JD Vance för nazist. Det här är den typ av regimpropaganda som nästan fick president Trump att mördas. Vilken annan slutsats kan vi dra än att NYT vill se JD Vance död?!”

Donald Trump Jr, kommenterade också och skrev:

”Bara månader efter att en psykopat försökte mörda min far, försöker NY Times öppet uppmuntra till våld mot JD Vance.”

Ett dygn senare skedde ytterligare ett mordförsök på hans far.

Som PS skriver Trump Jr:

”JD är far till tre barn av blandad ras, vilket gör denna utpressning ännu mer motbjudande!”