Nyheter

En 18-årig man åtalas i Linköpings tingsrätt för grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp. En 14-årig pojke ska ha varit medbrottsling. Offret var en ung kvinna. Detta skriver SVT.

Det var natten mellan den 15 och 16 juli i år som 18-åringen och pojken misstänks ha begått brotten mot den unga kvinnan i Motala.

Enligt åtalet ska den unga kvinnan ha rånats av duon på 500 kronor, en tröja och en väst. I samband med det ska hon ha bränts två gånger i pannan med en cigarett och skadats med en kniv.

Både 18-åringen och 14-åringen tvingade sedan till sig orala samlag med flickan, vilket de filmade med 18-åringens mobil. Efter det ska de ha hotat med att skjuta hennes familj och hund om hon berättade något om det som hänt.

18-åringen nekar till brott, men har tidigare dömts för våldsbrott. 14-åringen nekar också i förhör och kan inte åtalas eftersom han inte är straffmyndig.

Antalet barn och unga som begår grova brott, inklusive mord, mordförsök och våldtäkt, ökar kraftigt i Sverige. Antalet barn som dömts för brott har tredubblats bara sedan januari 2023.

Om två år är landets nya ungdomsfängelser klara. Hundratals fler barn och unga kan då låsas in.