Nyheter

I en Sifo-undersökning uppger tre av fyra svenskar att de inte kan tänka sig att återskapa avlidna anhöriga med hjälp av AI. Det rapporterar SVT.

Ännu färre vill själva bli digitalt återskapade för att kunna chatta efter sin död.

I och med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) tror begravningsbyråer att det kommer att bli vanligare att människor anger information om de vill återskapas digitalt efter sin död.

Redan nu kan avancerad AI relativt tillförlitligt kopiera en persons röst.

I en Sifoundersökning som begravningsbyrån Fonus har beställt svarar de flesta att de inte kan tänka sig att använda AI för att återskapa anhöriga, men frågan kommer bli vanligare tror man.

– Ibland möter vi till exempel mammor som måste begrava sina barn, och de säger att de skulle ge allt för att kunna prata med barnet igen, säger Angelika Holm, begravningsentreprenör från Älmhult.

Redan idag är det möjligt att digitalt återskapa en persons utseende, och till viss del personlighet, om man har tillräckligt med material – det vill säga video, text, bilder och ljud. Det finns ingen lag som reglerar AI i relation till döden och begravning.

– AI-världen är lite vilda västern just nu, säger Alexander Gustafsson, forskningsingenjör på Linnéuniversitetet, till SVT.

Nuförtiden kan företag – huvudsakligen i Kina och Sydkorea för närvarande – erbjuda kunder möjligheten att återskapa en avliden person och i form av en avatar som kan interagera med de levande. Ibland kallas dessa för ”deadbots”.

– Och nu finns det väldigt människolika robotar som skulle kunna programmeras med avataren, det är konceptuellt möjligt, säger Gustafsson.

– Vi kanske måste skriva i våra testamenten redan nu – jag vill eller jag vill inte återskapas efter min bortgång, säger Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet.