Nyheter

Motvind Norge stänger idag infartsvägarna till ett antal vindkraftverk över hela Norge i en samordnad aktion.

– Vi agerar i solidaritet med alla lokalsamhällen som drabbas av konsekvenserna av vindkraftsutbyggnader. Vindkraftsprojekten förstör inte bara naturen, utan också människors hälsa och livskvalitet, säger John Fiskvik, ledare för Motvind Norge.

Hindrar fordon

Aktivisterna hindrar nu fordon från att köra in till vindkraftverken och man demonstrerar även framför byggnader i flera städer.

Motvind Norge understryker att ingen skadegörelse kommer att ske, och att aktionen handlar om att visa motstånd mot orättvis politik på ett moraliskt korrekt sätt.

Aktivisterna har positionerat sig utanför vindkraftsaktörernas kontorsbyggnader i flera städer. På morgontimmarna under tisdagen fanns det demonstranter på plats både utanför Fritzøe Energis lokaler i Larvik, Vardars kontor i Drammen, Eviny i Bergen och Zephyr och Østfold Energi på Grålum i Sarpsborg.

– Aktivisterna stänger Buheii Vindkraftverk, rapporterar Agder Flekkefjords Tidene.

Norska flaggor vid ”Tinas Bru” (Tinas bro), uppkallad efter dåvarande energiminister Tina Bru, vid infarten till vindkraftsparken i Tysvær. Foto: Privat / Motvind Norge.På Haramsøya, i Tysvær, Tonstad, Frøya och Geitfjellet, är aktivister också stationerade på de underhållsvägar som leder fram till anläggningarna, så att underhållspersonal och andra som kommer in i området måste vända.

Åtgärderna är enligt organisationen en fredlig demonstration mot regeringens hot om att återinföra tvång i vindkraftsmål, och en påminnelse om all natur som gått förlorad i norska kommuner på grund av vindkraftsutbyggnad.

Motvind Norge kämpar för lokaldemokrati och kräver att både regeringen och Stortinget respekterar lokala beslut och folkviljan. Vindkraftsutbyggnader har litet stöd hos befolkningen och regeringen visar en bristande förståelse för de negativa konsekvenserna för lokalsamhällen, natur och miljö. Myndigheterna har också misslyckats med att hantera klagomål om buller och andra hälsoproblem kopplade till befintliga vindkraftverk, skriver Motvind i ett pressmeddelande.

– Genom den här aktionen vill vi visa att lokaldemokratin är värd att kämpa för. Det här är en mild försmak på vad som kan komma om myndigheterna tvingar igenom vindkraftverk, säger aktionsledaren Torbjørn Lindseth.