Nyheter

Libanon kastades in i kaos när nästan 3.000 personsökare exploderade inom en timme. Mer än 10 personer rapporterades dödade och många allvarligt skadade.

Radiokommunikationsenheterna användes av medlemmar i Hizbollah. Tidigare i år uppmanade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah medlemmarna i organisationen att återgå till att använda personsökarna för viktig kommunikation, med tanke på att moderna smartphones skulle vara mer mottagliga för cyberattacker från israeliska styrkor.

Iranska Mehr News Agency sade att den iranska ambassadören i Libanon, Mojtaba Amani, skadades av en personsökarexplosion. En hög Hizbollah-tjänsteman citerades av Reuters som beskrev händelsen som milisens ”största säkerhetsöverträdelse hittills”.

Detonationerna började omkring 15:45 lokal tid och varade i ungefär en timme. Detta ledde till utbredd panik och kaotiska scener i Beirut. Det finns litiumbatterier i de gammaldags personsökarna och dessa brinner vid upp till 590 grader Celsius när de antänds.

Filmer från en övervakningskamera i en stormarknad visar hur en apparat exploderar i en mans väska när han handlar grönsaker:

 

 

Explosionerna verkar ha drabbat Hizbollah-operatörer över hela Beirut. Bilder som fångats på mobiltelefoner visade stönande och skadade män som fick hjälp från bilar eller vred sig på gatorna efter explosionerna.

Kaotiska scener på sjukhuset:

 

Misstankarna föll omedelbart på Israel. Hizbollah har utfört gränsöverskridande attacker mot Israel nästan dagligen sedan kriget i Gaza bröt ut.

 

Daily Mail The Times BBC