Nyheter

Minst nio personer dödades och nästan 3.000 skadades när en hög med personsökare exploderade i Libanon.

Detta enligt Times of Israel.

Antalet döda och skadade växer för varje minut, och medan jag skrev den här artikeln kom obekräftade rykten om 50 döda och 4.000 skadade. Det är lite svårt att få en överblick.

Som Document skrev användes personsökarna främst av terrorgruppen Hizbollah. Israel anklagas för att ligga bakom, och eftersom Hizbollah och Hamas är Irans proxykrigare är det en mycket spänd situation i Mellanöstern just nu.

Incidenten är tillräckligt allvarlig för att man skall befara att Israel måste förbereda sig för ett krig på flera fronter. Det existentiella kriget kan bli en realitet samtidigt som stödet från västländerna sakta men säkert försvinner. Biden har sett till att Israels huvudfiende Iran har tillräckligt med pengar för ett utdraget krig.

Victor Davis Hanson: Israel befinner sig i ett existentiellt krig

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant har deltagit i diskussioner om hur Israel ska svara på en potentiell upptrappning av Hizbollah efter personsökarattacken, rapporterar The Telegraph.

Hewbrew media rapporterade att topptjänstemän inom försvaret har kallats till en brådskande diskussion med regeringstjänstemän vid försvarsministeriets högkvarter på Kirya-basen i Tel Aviv.

Hezbollah har i ett uttalande sagt att man genomför en ”omfattande säkerhets- och vetenskaplig undersökning för att fastställa orsakerna till dessa samtidiga explosioner”.

”Vi bekräftar att motståndsrörelsen, på alla nivåer och i alla enheter, är på högsta beredskapsnivå för att försvara Libanon och dess orubbliga folk”, tillade en talesman för Hizbollah.

Tidigare idag rapporterade Israels interna säkerhetstjänst, Shin Bet, att man förhindrat Hizbollahs försök att mörda en tidigare israelisk säkerhetschef.

Bomben skulle utplaceras under de kommande dagarna med hjälp av ett fjärrdetonationssystem från Libanon; byrån säger att samma nätverk låg bakom attacken i Hayarkon Park i september 2022.

Norge väljer naturligtvis att stödja de palestinska araberna och ökade sitt stöd till Hamas efter den 7 oktober. Men Labourregeringen i London sviker också judarna. De har stoppat leveransen av vapen som används av Israels försvarsmakt i dess försvarskrig mot Hamas.

I USA vacklar Biden-regimen och det är fortfarande långt kvar innan Trump tar över i januari 2025.

Om Harris vinner valet ser det dystert ut för Israel. EU har redan valt sida. Alla ropar efter en tvåstatslösning, och det är så västvärldens politiker kommer att belöna terrorn den 7 oktober.

I själva verket finns det redan en tvåstatslösning. De flesta så kallade palestinier kommer ursprungligen från Jordanien och en del från Egypten. Men av någon märklig anledning är de inte välkomna i dessa arabländer.

Hittills har IDF inte kommenterat händelserna på sin X.

Nu kommer också rapporter om explosioner av liknande typ i Syrien. Det finns också rykten om att mobiltelefoner har exploderat. Detta har inte bekräftats, men Document följer fallet.