Nyheter

Iran har uttryckt upprördhet över att en av Hizbollahs högsta befälhavare har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot Beirut, något som har fört Mellanöstern närmare randen av ett fullskaligt krig.

Som Document tidigare rapporterat var terrorledaren Ibrahim Aqil, en medlem av Hizbollahs Jihad-råd, målet för attacken från den israeliska försvarsstyrkan (IDF). Det rapporteras också att tio andra terroristledare har dödats.

Libanesiska hälsomyndigheter har hittills bara bekräftat att åtta personer dog i attacken, och att 59 skadades, skriver Daily Mail.

Bilder har dykt upp som visar en enorm krater där en byggnad raserades i den södra förorten Daniyeh, ett Hizbollahs fäste som också är ett bostadsområde med tätt packade flerfamiljshus.

Den iranska ambassaden i Libanon fördömde Israels attack mot dess proxykämpar i Hizbollah, som finansieras av Teheran med hjälp av ekonomiska medel som Biden-regimen har skickat till det iranska prästerskapet.

Iranska talespersoner beskriver attacken som ”israelisk galenskap som korsade alla gränser”. De anser därför att Israel bara bör acceptera hundratals dagliga raketattacker som lett till att upp till 100 000 internflyktingar längtar hem.

Vita huset har sagt att det inte var förvarnat om flyganfallet. Detta är inte ovanligt. Kanske litar IDF och Netanyahu inte längre på sin närmaste och viktigaste allierade?

Rädsla för storkrig och domedag

Libanons ambassadör i Storbritannien, Rami Mortada, varnade i går för att en israelisk markinvasion skulle leda till ett ”domedagsscenario” med en omfattande regional konflikt.

Mortada sa till The Times att regionen är inne på en ”farlig väg” med utsikterna att Iran och dess proxymiliser i Jemen, Irak och Syrien går med i en konflikt mellan Israel och Hizbollah.

Han sa också att Hizbollah hade blivit en ”formidabel stridskraft” de senaste åren och att Israel borde lära sig av historien och dess tidigare ”förödmjukande” nederlag, som det månader långa och fruktlösa krig som det utkämpade mot den shiitiska muslimska gruppen 2006.

Israel Defence Forces (IDF) har redan flyttat styrkor norrut och förbereder sig för ett fullskaligt krig med Hizbollah i Libanon. Om Iran ingriper kan situationen bli extremt svår för IDF, som visserligen är bland världens ledande militära styrkor, men saknar de stora styrkor som behövs för att slåss på för många fronter.

Hizbollah säger själv att de nästan dagliga attackerna mot Israel är ett uttryck för stöd till terrorgruppen Hamas. Kriget har nu pågått i 350 dagar efter blodbadet den 7 oktober.