Kommentarer

Få militära operationer – om några – kan matcha förra veckans fantastiska mästerverk till attack mot Hizbollah, Irans militanta utlöpare i Libanon.

Fullständig förnedring

Det visade sig att tusentals aktiva Hizbollah-medlemmar gick omkring med potentiellt dödliga sprängämnen i fickorna. Israel hade förvandlat sin allstädes närvarande teknologi till ett vapen.

Attacken är lika sofistikerad och djärv som den är brutal och förödmjukande. Den berättar om en genialisk förståelse för mjukvara och hårdvara samt om demoralisering; att plantera förödande strategier i fiendens sinnen.

Hizbollah vanärade

På tisdagen exploderade hundratals personsökare som Hizbollah hade delat ut bland sina medlemmar i Libanon och Syrien.

På onsdagen exploderade tusentals walkie-talkies, och återigen skadades och dödades ett stort antal terrorister, inklusive en explosion under begravningen av en terrorist som dödades dagen innan.

Det har också förekommit rapporter om att solenergisystem har exploderat, men gällande det finns inte mycket dokumentation.

Maximal önskad effekt

Antalet dödade är osäkert, men det rapporteras om många tiotals och tusentals ska ha skadas. I Israel misstänker man att det totala antalet dödade är betydligt högre än vad det förnedrade Hizbollah uppger.

Mycket av det geniala med denna operation ligger i hårdvaruändringarna. Att integrera en potentiellt dödlig miniatyrsprängladdning i personsökare utan upptäckt samtidigt som man säkerställer tillförlitlighet och maximerar den önskade effekten visar en oöverträffad teknisk finess.

Lite efter

Shiamuslimska Hizbollah, som många anser vara världens största milis, anklagar Israel för attacken och stabschefen för Israels försvarsstyrkor, generallöjtnant Herzi Halevi, varnar dem:

– Vi har fortfarande kapacitet som inte är aktiverad.

Imponerande operation

Israel har inte bekräftat att man ligger bakom, men operationen är unik och det är svårt att föreställa sig någon annan aktör med förmåga, vilja och sofistikering för att genomföra något liknande. Det har förbluffat försvarsexperter:

– Det är nog den mest imponerande militära operationen jag någonsin sett. Operationen bestod troligen av flera delar: Att studera Hizbollahs försörjningskedja, sedan övertyga dem om att deras kommunikationssystem behövde bytas ut och se till att de köpte ”rätt” personsökare utan att väcka misstankar, säger Marc Polymeropoulos, som tidigare arbetat med terrorbekämpning för CIA .

Demoraliserande

Det faktum att explosionerna koordinerades i tusentals enheter understryker den skarpsinniga planeringen och säger oss att vilken enhet som helst kan förvandlas till ett vapen.

För Hizbollah utgör idag varje personsökare, varje telefon, varje elektronisk enhet ett potentiellt hot. Den långsiktiga psykologiska och demoraliserande effekten är en seger för Israel.

Alla elektroniska enheter är till synes sårbara för explosiv hackning/avlyssning. Detta gör det troligt att Hizbollah kommer att minska sin elektroniska kommunikation och kommer att föredra att träffas ansikte mot ansikte – ett scenario som kommer att göra gruppen ännu mer sårbar för attentat.

Masada och hemligt vapen

Masada är namnet på en cirka 400 meter brant, platt klippa vid Döda havet. Dit klättrade judarna under revolten mot romarna, 960 män, kvinnor och barn höll kvar där i två år tills romarna stormade klippan år 74 e.Kr.

När de insåg sitt nederlag, bestämde de sig för att begå kollektivt självmord snarare än att kapitulera.

Belägringen av Masada har en framträdande plats i judisk historia. Det är ett symboliskt heroiskt epos om mod, kampvilja, försvar och nationell stolthet. Det är här israeliska officerare avlägger sin trohetsed än i denna dag. Härifrån hämtar de inspiration att aldrig ge upp kampen för sitt land. När ropen om ”from the river to the sea” skallar, när judarna ska dränkas i havet, då talar Masadas anda i israelernas sinnen; den desperata känslan av att stå med ryggen mot väggen driver dem att kämpa till sista blodsdroppen:

– Vi judar har ett hemligt vapen i vårt försvar mot muslimerna: Vi har ingenstans att ta vägen, sa Golda Meir till oss.

Muslimerna har dragit sitt svärd mot ett folk vars geni och kämpaglöd de aldrig kan matcha.

Slutord mot vår judehatande media

Hizbollah har skickat tusentals raketer mot Israel. I norra Israel befinner sig 80 000 invånare i intern exil och 43 israeler, inklusive tolv barn på en lekplats på Golan, har dödats av Hizbollah sedan den 7 oktober.

För vår media har ett skadat muslimskt barn större nyhetsvärde än Israels överlevnadskrig – än den geopolitiska aspekten – än att Hizbollah förnedrades: NRK illustrerar personsökar-attacken med bilder på en tioårig flicka som dödades när hennes pappas telefon exploderade.

Faktum är att inte bara Hizbollah, utan även vår media förnedras. De står på judehatarnas sida. Därför retuscherar de Israels framgång.