Nyheter

Hizbollah planerade en invasion av norra Israel liknande den som Hamas genomförde i söder den 7 oktober. Metoderna skulle ha varit desamma. Det var därför Israel attackerade Beirut på torsdagen och tog ut dess ledare, inklusive Ibrahim Aqil, som har varit inblandad i terrorism sedan 1980-talet.

USA har utfäst en belöning på 7 miljoner dollar för Aqil för hans roll i attacken mot den amerikanska ambassaden i Beirut i april 1983 då 63 personer dödades och mot den kasern där amerikanska marinkårssoldater var stationerade. Totalt 241 amerikanska soldater dödades, det högsta antalet sedan andra världskriget.

Försvarschefen Herzi Halevi förklarade vid en presskonferens bakgrunden till attacken:

”De Hizbollah-befälhavare som vi eliminerade idag hade planerat en ’7 oktober’ vid den norra gränsen i flera år. Vi nådde dem, och vi kommer att nå alla som hotar säkerheten för medborgarna i staten Israel”, sade Halevi i ett uttalande från IDF.

Försvarsminister Yoav Gallant sade att ”även i Dahiyeh i Beirut kommer vi att fortsätta att förfölja fienden för att skydda våra medborgare.”

”Operationsordningen i den nya fasen [av kriget] kommer att fortsätta tills vårt mål är uppnått: Att medborgarna i norr kan återvända säkert till sina hem”, tillade han på X.

 

Israel har lagt till rätten för civila i Galileen att återvända hem som ett av sina krigsmål.

De slog ut Hizbollahs militära ledare, Shukr, i juli.

 

”Befälhavarna för Aqil- och Radwan-styrkorna som vi attackerade är de befälhavare som förberedde och ledde Hizbollahs terroristgrupps plan, som skulle genomföras den dag ordern gavs, att attackera in i staten Israels norra territorium – vad de kallade ‘Planen att erövra Galileen’,” sade Hagari på sin presskonferens på fredagskvällen.

I denna planerade invasion ”var” Hizbollahs militära ledare Shukr.

I denna planerade invasion hade ”Hizbollah för avsikt att attackera israeliskt territorium, ockupera samhällena i Galiléen och mörda och kidnappa israeliska medborgare på samma sätt som Hamas gjorde den 7 oktober”, fortsatte Hagari.
”De befälhavare som vi eliminerade idag ”hade övervakat attacker mot israeliska medborgare sedan den 8 oktober och planerade att utföra fler sådana attacker”, tillade han och kallade Aqil ”en terrorist med mycket blod på sina händer, ansvarig för många civilas och oskyldiga människors död.”

Aqil är en terrorist med mycket blod på sina händer.

Sedan 2004 har Aqil varit chef för Hizbollahs operationer, med ansvar för terrorgruppens bomb- och pansarvärnsattacker mot Israel, luftförsvar och andra aspekter av organisationen, enligt militären.

https://www.timesofisrael.com/idf-kills-hezbollahs-top-commander-says-he-was-overseeing-plan-for-invasion-of-galilee/?