Nyheter

Valdagsundersökningar som släpptes efter delstatsvalet i Brandenburg, Tyskland, tyder på att det socialdemokratiska partiet (SPD) kommer att bli det största partiet med drygt trettio procent av rösterna, med AfD tätt bakom.

En ARD-undersökning som publicerades strax före kl 19.00 ger dessa uppskattningar av partiernas stöd:

SPD 31,2% (+5,0)
AfD 29,8
AfD 29,8 procent (+6,3)
BSW 12,1 procent (+12,1)
CDU 11,8 % (-3,8)
De Gröna 5,0 % (-5,8)
Die Linke 3,1 % (-7,6)
Fria väljare 2,6 % (-2,4)
Övriga (inkl. FDP) 4,4 procent (-3,8)

Prognosen från ZDF är inte särskilt annorlunda.

Det nya vänsterpopulistiska partiet Sahra Wagenknecht (BSW) ser därmed ut att bli det tredje största partiet i den tidigare östtyska delstaten som helt omger Berlin, och därmed större än CDU.

I skrivande stund är det bara de fyra största partierna som med säkerhet kommer att vara representerade i Brandenburgs delstatsförsamling. De Gröna kan komma att representeras, medan situationen är betydligt mer osäker för de övriga partierna, skriver Die Welt.

En prognos för mandatfördelningen visar att De Gröna kan få majoritet tillsammans med SPD och CDU, det vill säga att AfD och BSW tillsammans får något mindre än hälften av mandaten.

Dietmar Woidke (SPD), delstatens premiärminister, är naturligtvis nöjd med resultatet med tanke på att AfD hade lett i opinionsmätningarna under lång tid innan valet började närma sig. Ett antal väljare måste antas ha röstat taktiskt på SPD för att inte ge AfD en symbolisk seger.

Woidke tar tillfället i akt att stämpla AfD som ett nazistiskt parti:

«Det var hårt arbete. Vi har återvunnit mark som aldrig tidigare i vårt lands historia. Ni känner alla till startpositionen. Men vi sa: Vi tar upp den här kampen. Det är därför vårt mål var att förhindra att vår stat fick en stor brun stämpel. Och det verkar som om det än en gång var socialdemokraterna som stoppade extremisterna på deras väg till makten.

CDU, som har reducerats till drygt en tredjedel av AfD i Brandenburg, gratulerar socialdemokraterna, med vilka det är tänkt att styra delstaten i en koalition.

 

Köp Giulio Meottis ”De nya barbarerna” från Document Forlag här! Köp e-boken här.