Nyheter

Antalet analfabeter i Sverige väntas överstiga 800 000 i vinter, och kan snart nå en miljon människor.

Från och med hösten 2028 blir skolplikten i Sverige tio år och förskoleklassen blir första klass, har regeringen meddelat. Bakgrunden är att antalet analfabeter i landet är skyhögt och väntas överstiga 800 000 personer i vinter.

Enligt den senaste undersökningen från SCB var omkring 780 000 personer mellan 16 och 65 år analfabeter i Sverige, men antalet ökar snabbt.

”Varje månad får vi 8-10 elever som är analfabeter”, sa Rita Sommarkrans, SFI-lärare i Västerås, i en intervju med SVT i våras. När man inte kan läsa är det självklart svårt att jobba, betala räkningar, handla, få tillgång till information eller boka en läkartid.

”Om utvecklingen fortsätter riskerar vi att få en hel generation unga som i praktiken blir funktionella analfabeter.” Det skriver utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L) i en debattartikel.

Ministrarna nämner dock inte att huvudorsaken till den utbredda analfabetismen är den pågående massinvandringen av vuxna analfabeter från tredje världen, som regeringen inte gör något för att stoppa. Istället fortsätter regeringen Kristersson, som stöds av Sverigedemokraterna (SD), att dela ut 100 000 uppehållstillstånd om året. Det är ungefär detsamma som regeringen Reinfeldt gjorde.