Nyheter

Motgångarna för den gröna omställningen fortsätter. Northvolt pausar utbyggnaden av sin fabrik i Skellefteå och 1 600 anställda får lämna den krisande batterijätten. Bolagets vd Peter Carlsson kallar besluten för ”utmanande och smärtsamma”.

Det går nu knappast en dag utan negativa nyheter för den svenska ”gröna industrins” flaggskepp Northvolt, Hybrit eller Stegra/H2 Green Steel.

Läs mer: Nej, det gick inte – och nu kommer den gröna kraschen

Under extrainkallade möten med media och personal under måndagen, meddelade Northvolts ledning att man varslar 1 600 anställda samtidigt som man pausar utbyggnaden av anläggningen Northvolt 1 i Skellefteå och utvecklingsprojekten i Västerås.

Uppsägningarna förhandlas just nu med fackföreningarna, och kommer att drabba 1 000 anställda i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Bolagets vd Peter Carlsson kallar besluten för ”utmanande och smärtsamma”, och säger i ett uttalande till Expressen att bolaget måste se till att vidta ”rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden” och att man nu avser att fokusera på företagets kärnverksamhet.

Northvolts besked kommer efter en längre tid av allvarliga bakslag. Fyra dödsfall bland personalen utreds för närvarande, liksom ett antal olyckor där personal har utsatts för den mycket giftiga kemikalien NMP. En granskning av SVT visar att läckorna beror på ett rörsystem som inte är konstruerat för att klara kylan i Skellefteå och därför fryser sönder. Northvolt har dessutom endast klarat att leverera några promille av de utlovade batterierna, samtidigt som marknaden för elbilsbatterier viker.

Den tyska storägaren Volkswagen meddelade nyligen att man inte avser skjuta till mer pengar för att hålla Northvolt flytande och den svenska regeringen har gett samma besked.