Nyheter

Hur skulle det påverka de ukrainska soldaternas moral om de visste att deras fruar eller systrar prostituerade sig utomlands? En av två prostituerade på tyska bordeller är ukrainare, enligt tidningen Weltoch citerar socialarbetaren Mia:

50 procent av de yrkesverksamma

– Tidigare var ukrainska kvinnor dåligt representerade i den här miljön. De flesta av de kvinnor som vi tar hand om i Berlin kommer från Östeuropa: Bulgarien, Rumänien och Ungern, men nu även från Ukraina. Många unga ukrainska kvinnor har kommit hit på grund av kriget och på bordellerna utgör de nu hälften av de kvalificerade arbetarna, skulle jag säga.

Enligt Mia kommer ukrainska kvinnor in på bordeller på olika sätt. Om de till exempel är hemlösa går de till en bordell och blir garanterade en säng och ett boende. Det händer också att kvinnor tvingas till sex av män som lovat dem gratis boende.

Brottslingar tjänar pengar på misär

Gerhard Schönborn från organisationen Neustart – Neustart – säger att det alltid har funnits ukrainska kvinnor på Berlins bordeller, men i krigstider ser kriminella alltid möjligheter att dra nytta av den nöd som uppstår. Detta har lett till en situation där ukrainska kvinnor i stor utsträckning har förskjutit andra nationaliteter:

– Det här är kvinnor som har flytt efter februari 2022 och som inte tidigare har varit i branschen. Vissa av dem är gifta, deras män är i kriget och vet inte att deras fruar prostituerar sig för att överleva. Det gör inte heller någon av de andra familjemedlemmarna. De säger att de arbetar inom tjänstesektorn eller med catering.

Förvänta dig inte sociala förmåner

– De rekryteras via onlineannonser på sitt eget språk och vet vanligtvis inte vad de ger sig in på. Allt handlar om ”servicesektorn”, ibland också om ”massage”. De har en mycket stark vilja att arbeta, de söker jobb och fastnar i en ond cirkel.

Det finns många studier av prostitution bland ukrainska kvinnor, varav en finns här och en annan här. I dem kan man bland annat läsa att Ukraina har blivit en av huvudleverantörerna av kvinnor och minderåriga för påtvingad sexuell exploatering:

Goda affärer

– De säljs till Balkan, Centraleuropa och Mellanöstern. Priset för en ukrainsk flicka är mellan 2 000 och 10 000 dollar, beroende på destination. I Israel, till exempel, kan hallicken till en ung ukrainsk kvinna tjäna mellan 50 000 och 100 000 dollar per år – utan att ha något över till sig själv.

Några av dem är extremt unga:

– En uppskattning av det totala antalet kvinnliga sexarbetare i Ukraina är cirka 70 000, varav 15 000 är i åldern 14-19 år. En studie visade att 11 procent av de ukrainska kvinnor som tillhandahåller sexuella tjänster är mellan 12 och 15 år gamla. I vissa registrerade fall var åldern så låg som tio år.

I Tyskland är prostitution officiellt tillåtet och en skattepliktig inkomst. Den årliga omsättningen i branschen är cirka sex miljarder euro.