Nyheter

Det var inte hets mot folkgrupp när Richard Jomshof (SD) publicerade islam- och invandringskritiska satirbilder på X. Det slogs fast under onsdagen när Joakim Zander, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, beslutade att lägga ner förundersökningen mot Jomshof.

Jomshof, som är ordförande för riksdagens justitieutskott, polisanmäldes för att i maj ha delat två satiriska och islam-kritiska bilder på X, och under förra veckan delgavs han misstanke om hets mot folkgrupp. Richard Jomshof kallades därför till förhör, men efter att ha lyssnat till Jomshov valde alltså åklagaren att gå på Jomshofs linje.

– Hans avsikt var inte att peka ut alla migranter som brottslingar utan han ville ha en debatt om migration, säger Zander till Göteborgs-Posten.

Media har tidigare hävdat att i alla fall en av bilderna som Jomshof postat har kunnat utgöra hets mot folkgrupp, eftersom satirteckningen kan tolkas som att pakistanska flyktingar är ett problem för Storbritannien. Även detta underkänns nu av Joakim Zander:

– Jag har tagit fasta på att det förekommit politiska diskussioner specifikt rörande pakistanier som kommer till England under den senaste tiden, den så kallade grooming scandal. Jomshofs syfte var att kritisera de specifika händelserna och jag anser inte att det utgör hets mot folkgrupp.

Richard Jomshof har hävdat att publiceringen av bilderna ska ses i kontexten att bilderna är satirer och att publiceringen har skett på hans ”politiska plattformar” där diskussioner rörande invandring och islam pågår.


Satirbilderna som publicerades på Richard Jomshofs konton.

Richrd Jomshof, som valde att ta time out från sin post som ordförande i justitieutskottet under pågående utredning, mottog beslutet med lättnad:

– Det var naturligtvis ett mycket glädjande besked. Vi ska ha en stark yttrandefrihet i Sverige, och det gäller så klart också rätten att få kritisera, parodiera och debattera även känsliga ämnen. Som politiker kommer jag att fortsätta opinionsbilda och skapa debatt, säger han till Expressen.

Richard Jomshof kommer efter dagens beslut att återgå till rollen som ordförande i justitieutskottet.