Nyheter

Ledningen för Miljöpartiet de gröna (Die Grünen) avgår. Partiledarna Ricarda Lang (30) och Omid Nouripour (49) meddelade detta på onsdagsmorgonen.

Även om Table.Media tidigare varnat för att något sådant här skulle kunna hända har det ändå beskrivits som ett slag mot partiet av Bild.

Vid 10.30-tiden framträdde de två ledarna inför pressen. Nouripour angav det katastrofala resultatet av delstatsvalet i Brandenburg, där Die Grünen kastades ut ur delstatsparlamentet, som skäl för sin avgång.

Die Grünen befinner sig i ”den djupaste krisen på tio år”, sade Nouripour. Partiet behöver en ”nystart”. Och hela ledningen avgår.

”Därför har förbundsstyrelsen i morse beslutat att det är dags att lägga detta stora partis öde i nya händer. Vi kommer därför att be partiet att välja en ny förbundsstyrelse vid vår förbundskonferens i Wiesbaden.”

.Partiet heter egentligen Bündnis 90/Die Grünen.

Ricarda Lang såg synbart rörd ut, skriver Bild.

”Vi avgår från vårt uppdrag med verkan från nationalförsamlingen i Wiesbaden. Det har varit en ära att tjäna detta parti.”

Ricarda Lang och Omid Nouripour valdes till nya partiledare under landsmötet i januari 2022 och har därmed varit partiledare i två år och åtta månader.

Lang vägrade en gång att svara på vad en genomsnittlig tysk pension är. När hon till slut gick med på att gissa missade hon med knappt 500 euro i månaden, nästan 5.000 norska kronor vid den tidpunkten. Hon har också krävt ett förbud mot partiet Alternative für Deutscland (AfD).

Nu avgår hon som ledare efter ett stort valnederlag mot AfD.