Nyheter

Israel uppger att man har fått ett nytt paket med militärt bistånd från USA, värt 8,7 miljarder dollar, motsvarande 92 miljarder kronor. Det är en utsträckt hand i en ansträngd tid för Israel, och det faller inte många av Kamala Harris anhängare i smaken. Det är häpnadsväckande, för det här kommer att kosta henne röster.

Tillkännagivandet kom efter förhandlingar i Pentagon mellan Eyal Zamir, chefen för den israeliska vapenindustrin, och amerikanska tjänstemän, inklusive vice försvarsminister Amanda Dory, sade den israeliska sidan på torsdagen.

– Den här stora satsningen kommer att avsevärt stärka viktiga system som Iron Dome och Davids Sling, står det. Det här är namnen på två av Israels missilförsvarssystem.

37 miljarder svenska kronor kommer i form av vapen, ammunition och militär utrustning, och en del av allt detta har tagits emot.

Drygt 55 miljarder kronor har öronmärkts för uppgradering av luftvärn och andra försvarssystem, enligt det israeliska försvarsministeriet.

Det israeliska försvarsdepartementet framhåller ”det starka och varaktiga strategiska partnerskapet mellan Israel och USA”, samt amerikanernas ”orubbliga engagemang för Israels säkerhet”, inte minst när det gäller att möta hotet från Iran-stödda milisgrupper , står det.

Det är signaler som inte faller stora delar av det demokratiska partiet i smaken. Där är sympatin med palestinierna och kampen för Palestina stark. Även inom Biden-administrationen har många uttryckt missnöje med den pro-israeliska linjen. Att Pentagon upprätthåller militärt bistånd kommer utan tvekan att kosta Kamala Harris röster.

Särskilt tidpunkten är känslig. USA gillar inte kriget mot Hizbollah och fruktar att det kan eskalera.

USA har inte kommenterat uppgifterna om det nya militära stödet, men USA:s försvarsminister Lloyd Austin varnade på torsdagen för att ett fullskaligt krig skulle vara förödande för både Israel och Libanon.

Men Biden-regimens politik har varit vinglig. Biden kan inte bestämma sig. Han och förvaltningen har skickat motstridiga signaler. Netanyahus regering litar inte på Biden, och misstroendet är ömsesidigt. Därför lämnas Biden tomhänt. Trots allt får Netanyahu de vapen som landet behöver.

Vapenpaketet är också ett bevis på palestiniernas svaghet.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ber omvärlden att sluta förse Israel med vapen och att sätta stopp för de israeliska attackerna mot Gazaremsan och Västbanken.

– Stoppa den här förbrytelsen. Stoppa dem nu. Sluta döda barn och kvinnor. Stoppa folkmordet. Sluta skicka vapen till Israel. Denna galenskap kan inte fortsätta, sa Abbas från talarstolen i FN:s generalförsamling på torsdagen.

– Hela världen har ett ansvar för vad som händer med vårt folk i Gaza och på Västbanken, tillade han.

Västerländska medier har hamrat på Israel i nästan ett år, med fokus på förlustsiffrorna. Men nu verkar det som om media har förstått att det inte hjälper. Israel har startat en offensiv på en ny front, och de kommer att slutföra den på sina egna villkor, inte på Hamas eller Hizbollahs, och inte heller NRK:s.