Nyheter

Daily Mail rapporterar att Nasrallah är död. Tidningen litar på de israeliska rapporterna. Den kallar elimineringen av Hizbollah-ledaren för Israels största seger hittills i kriget. ”Först var det rapporter som citerade ’källor’, nu är det IDF självt som säger att Nasrallah har dödats.

Det förändrar spelets regler. Israel har visat en förmåga att projicera dödlig kraft som lämnar experter och korrespondenter i norska medier mållösa. De hade hoppats att Israel skulle möta motstånd. Så sent som för ett par dagar sedan talade Dagsnytt om ett ”mäktigt” Iran.

Iran vill inte bli indraget i kriget. Nu ser man vad Israel är kapabelt till i Beirut. Samma sak kan hända med Teheran.

Hamas ledare Ismail Haniyeh dödades den 31 juli när han var gäst i Teheran. Det var en kraftfull signal. Samma sak med personsökarna. Israel signalerar att man kan läsa fiendens infrastruktur som en öppen bok. Detta skapar panik bland Hamas, Hizbollah och revolutionsgardet. Ingen av dem går säker, särskilt inte ledarna.

De har tillräckligt att göra för att överleva.

Hizbollahs shiitiska prästerliga ledare hade varit vid makten sedan februari 1992 och ledde gruppen i sin övergång från en militant grupp som bildades i Libanonkriget 1982, mot bakgrund av det libanesiska inbördeskriget, till ett politiskt parti och regionalt kraftverk.

Under ledning av 64-årige Nasrallah har Hizbollah utkämpat krig mot Israel och deltagit i konflikten i grannlandet Syrien, vilket bidragit till att tippa maktbalansen till förmån för president Bashar Assad.

Det kommer efter att Israel sagt att de också dödat ledaren för Hamasnätverket i Syrien, eftersom Israel tar kriget till sina fiender och fortsätter att flåsa Mellanöstern.

Luftangreppen som jämnade Beirut med marken under natten har återupptagits i morse, medan lokalbefolkningen desperat söker efter överlevande i ruinerna av sin stad.

En triumferande talesman för IDF sade: ”Hassan Nasrallah kommer inte längre att kunna terrorisera världen.

Försvarschefen Herzi Halevi säger att världen ännu inte har sett alla de ”verktyg” som Israel har till sitt förfogande efter att två två ton tunga bomber jämnade sex kvarter i Beirut. Hizbollah hade grävt ut en bunker under kvarteren och trodde att de var säkra.

När hela ledningen var samlad gav Netanyahu order om att slå till. USA underrättades inte förrän flygplanen var i luften.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13901295/Israel-strike-Syria-Hamas-Netanyahu-war-Beirut-IDF-leader-Hassan-Nasrallah.html