Nyheter

Benjamin Netanyahus tidigare rival, ledaren för det högerorienterade oppositionspartiet New Hope, går med i den israeliska premiärministerns koalitionsregering.

Saar säger att han kommer att gå med i Netanyahus regering som minister utan portfölj. Samtidigt kommer han att få en plats i det så kallade krigskabinettet som skapades efter att kriget mot Hamas i Gazaremsan bröt ut den 7 oktober förra året.

Nyheten väntas stärka Netanyahu politiskt. Netanyahus regeringskoalition har en hårfin majoritet i Knesset. Bland koalitionspartnerna finns extremistpartier som upprepade gånger har hotat att lämna regeringen om Netanyahu går med på vapenvila med palestinska Hamas. (NTB)

Netanyahu tackade Sa’ar för att ha svarat positivt på hans erbjudande om att återvända till regeringskoalitionen och berömde honom för hans ”breda vision och hans förmåga att erbjuda kreativa lösningar på komplicerade problem”, enligt Times of Israel.

”Det är ingen hemlighet att vi har varit oense i det förflutna”, säger Netanyahu om Sa’ ar, ”men sedan den 7 oktober har vi lagt allt det förflutna bakom oss.”

Sa’ar, för sin del, säger att hans beslut att återgå till regeringen, trots att hans parti drog sig ur nödkoalitionen i mars, kommer under ”svåra och utmanande dagar”.

”Det är viktigt att stärka Israel, dess regering och dess enighet och sammanhållning”, säger han. ”Det är därför jag svarade på premiärminister Netanyahus begäran om att gå med i regeringen och bidra till dess arbete i beslutsfattande forum med min erfarenhet och förmåga. Detta är det patriotiska och rätta att göra nu.”

Det verkar som om Israel är enat i denna svåra tid, även om NTB och andra norska medier fokuserar på demonstrationer som inte har stöd av en majoritet av israelerna.