Nyheter

Kriminella tjänar 100 – 150 miljarder på att begå brott i Sverige varje år. Detta enligt SVT.

I en ny rapport beskriver den svenska polisen hur den kriminella ekonomin leder till stora förluster för samhället.

”Jag ser ljust på framtiden, men jag tror det kommer bli värre innan det blir bättre.” Så säger Annika Öhmark, samordnare kriminell ekonomi i polisregion Öst.

Den ekonomiska brottsligheten har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, samtidigt som våldsbrotten har ökat.

Förutom att svarta pengar skapar osund konkurrens kan den växande kriminella ekonomin också kopplas till att antalet mord, skjutningar och explosioner har ökat de senaste åren. SVT skriver att bland de kriminella gängen beräknas idag bedrägerier vara den största inkomstkällan.

Under förra året anmäldes omkring 9000 utpressningsbrott, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med året innan.

Tusentals personer är involverade i rivaliserande kriminella gäng runt om i Sverige. Det finns en växande rädsla för att dessa gäng ska sprida sig till Danmark, Norge och Finland. Gängbrottslingar har skickats från Sverige ända till Island för att begå brott.

”Vi vet att om vi griper en person så står det flera redo i kö att ta över, så vi behöver fortsätta att jobba mot nätverken och vi behöver samverka med andra aktörer både externt och internt”, säger Annika Öhmark.

Ekobrottsmyndigheten uppskattar att 130 miljarder kronor tvättas i Sverige varje år. Endast mellan 2022 och 2023 misstänker finanspolisen att penningtvätten ökat med 24 %.

En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) har tidigare dokumenterat att hela det svenska samhället numera är infiltrerat av kriminella klaner, inklusive polisen. Till och med försäljning av jordgubbar har blivit ett sätt att tvätta pengar för kriminella nätverk.