Nyheter

Israeliska specialstyrkor genomför uppdrag bakom fiendens linjer, vilket är klassiska uppdrag för sådana soldater. Syftet med räderna är att samla in underrättelser och undersöka Hizbollahs kapacitet.

Specialstyrkorna kommer bland annat att utnyttja Hizbollahs egna tunnlar för att ta sig över gränsen.

Detta kan vara uppdrag som utförs före en eventuell bredare markinvasion som kan komma så snart som denna vecka, säger personer med insyn i ärendet, enligt Wall Street Journal.

Tidpunkten för eventuella markåtgärder kan ändras, säger källor till WSJ, eftersom Israel är under starkt tryck från USA att inte genomföra en större invasion. Det var inte omedelbart klart hur länge Israel skulle sträva efter att hålla territoriet, eller om intrånget skulle vara mer som en serie av större räder.

Amir Avivi, en tidigare högt uppsatt israelisk militär, säger att räderna är en del av förberedelserna för en förestående markinvasion.

”IDF har gjort många förberedelser för en markattack. Detta inkluderar alltid specialoperationer. Detta är en del av processen.”

Hezbollah verkar vara så försvagat att Israels dilemma faktiskt kommer att vara hur långt man ska gå in i Libanon och när man ska dra sig ur, enligt Avivi.

Israels regering är under dubbelt tryck. Som vanligt kräver västvärlden vapenvila och drömmer om en tvåstatslösning. Men 60.000 israeler är internflyktingar från territorierna i norr och vill naturligtvis återvända hem i säkerhet.

En hög israelisk tjänsteman sade i förra veckan att landet hoppades kunna undvika en markinvasion. Men samtidigt har Israels försvarsmakt (IDF) kallat in ytterligare fem brigader med reservister och allt tyder på att de förbereder sig för att korsa gränsen.

Just nu verkar det finnas en balans mellan politiska önskningar och militärstrategiska mål. Men både Netanyahu och IDF:s befälhavare, generallöjtnant Herzi Halevi, verkar tro att en invasion är nödvändig. Ingen av dem lär bry sig nämnvärt om påtryckningar från utlandet.

USA och arabländerna har alltid sagt att de vill ha en diplomatisk lösning på krisen och har varnat för risken för ett regionalt krig. Men Iran verkar räkna på knapparna och utan Irans inblandning är uppgiften hanterbar för Israels militära styrkor. Dessutom har USA ökat sin närvaro i regionen just för att avskräcka Iran.

Pentagon sa på söndagen att det skulle hålla hangarfartygskonvojen USS Abraham Lincoln och dess tillhörande fartyg nära Röda havet. Lincoln förväntades lämna området när hangarfartygsgruppen USS Harry S. Truman anlände.

En markoperation kommer efter två veckor av omfattande underrättelseoperationer, riktade mord och tunga bombningar som syftar till att förstöra kommando- och kontrollsystemen och vapenlagren hos den USA-klassificerade terroristgruppen. Israel genomförde flygattacker mot mer än 2.000 mål förra veckan, i det tyngsta bombardemanget av Libanon på flera år, har militären sagt.

Den största framgången hittills var när IAF (Israel Air Forces) lyckades döda Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah i en lyckad attack mot Beirut. Det är inte klart vem som kommer att ta över ledarpositionen, men Hizbollahs vice ledare Sheikh Naim Qassem säger att en ny ledare för rörelsen kommer att vara på plats inom kort.

Hizbollah inledde sina raketattacker mot Israel dagen efter terrordådet den 7 oktober och ska ha avfyrat mer än 11.000 missiler som främst träffade norra Israel.