Nyheter

Det amerikanska första tillägget, som garanterar yttrandefrihet, är ett stort hinder för att bekämpa ”felaktig information” om klimatförändringar, sa Biden-administrationens tidigare klimatsändebud John Kerry nyligen till World Economic Forum (WEF).

Det var under ett möte i serien Sustainable Development Impact Meetings (SDIM24) som WEF anordnade i New York den 25 september som Kerry deltog i diskussioner om grön energi och främjandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Det uppseendeväckande uttalandet från Kerry kom mot slutet av en paneldiskussion där en av åhörarna frågade vad som kan göras för att bekämpa ”desinformation” om klimatförändringarna på nätet, rapporterar Fox News, som citerar Kerry:

”Det pågår en hel del diskussioner om hur man ska begränsa dessa aktörer för att garantera att de är ansvariga för fakta osv. Men om folk bara går till en källa, och den källan de går till är sjuk och har en agenda, och de lägger ut desinformation, ger vårt första ändringsförslag ett hinder för att bara, du vet,hamra ut det från existensen, ”sa Kerry.

Det tidigare klimatsändebudet, som var utrikesminister under Obama-administrationen, menar att vi måste sträva efter en universell överenskommelse i klimatfrågan, men att sociala medier står i vägen för detta och att problemet särskilt gäller demokratier:

”Motviljan mot och rädslan för sociala medier bara växer och växer. Det är en del av vårt problem, särskilt i demokratier, när det gäller att skapa samförstånd i alla frågor. Det är mycket svårt att regera idag.”

Kerry beklagar att ingen har befogenhet att avgöra vad som är sant:

”De domare som vi brukade ha för att avgöra vad som är fakta och vad som inte är fakta har i viss utsträckning urholkats. Och människor väljer själva vart de går för att få nyheter och information. Och då kommer man in i en ond cirkel”, sade Kerry.

I en annan kommentar konstaterade Kerry: ”Demokratier runt om i världen kämpar nu med avsaknaden av någon form av sanningsdomare, och det finns ingen som definierar vad som verkligen är fakta.”

Det skulle vara lämpligt att kunna ta bort vissa yttranden, enligt Kerry:

Han tillade ”Om vi kunde ta bort en del av den skrämselpropaganda som pågår och komma ner till verkligheten och vad som finns här för människor, så är detta den största ekonomiska möjligheten.”

Kerry är djupt oroad över den politiska situationen i USA:

Under hela paneldebatten betonade Kerry vikten av att välja rätt personer i november, personer som kommer att ta itu med klimatkrisen på rätt sätt.

”Jag tror att demokratierna har stora utmaningar just nu, och de har inte visat att de kan agera tillräckligt snabbt och stort för att hantera de utmaningar de står inför, och för mig är det en del av vad det här valet handlar om. Kommer vi att övervinna febern i USA?”

De tio första tilläggsartiklarna utgör Bill of Rights, som begränsar den amerikanska regeringens handlingsutrymme i förhållande till enskilda individer, och antogs 1791.

Det första av dem lyder:

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.