Nyheter

IDF uppger sig ha genomfört 70 hemliga operationer med specialsoldater i södra Libanon under de senaste månaderna.

IDF säger att några av operationerna varade i två till tre dagar. De hävdar att IDF-soldaterna har tillbringat totalt mer än 200 nätter i fientlig terräng under de senaste månaderna.

Det är en förnedring av högsta ordning att israeliska soldater har kunnat operera så fritt i södra Libanon, skriver Berlingske.

En viktig del av operationerna, enligt IDF, har varit att röra sig runt Hizbollahs tunnlar och beslagta vapen.

Berlingske visar en video av en sådan operation.

Israeliska specialstyrkans soldater i en tunnel i södra Libanon. Stillbild video/ IDF

IDF hävdar att Hizbollah har samlat stora mängder vapen vid gränsen till Israel och att de planerade en terroristattack liknande den som utfördes av Hamas den 7 oktober.

Försvarsminister Yoav Gallant sade att Israel ”eliminerar Hizbollah i södra Libanon” när han tittade på vapen som erövrats av IDF-styrkor som opererade i hemlighet över gränsen för flera dagar sedan, avslöjar försvarsdepartementet, skriver Times of Israel.

”Vi utökar IDF-operationen i södra Libanon”, sa Gallant, långt innan 98: e divisionen gick in i Libanon i går kväll.

Allt du ser här – vapen, raketer, sprängämnen, missiler, det här är saker som IDF har hittat, där Radwan-styrkan planerade att attackera israeliska medborgare, döda dem och kidnappa dem.”

”Vi eliminerar Hizbollah-organisationen i södra Libanon och skär av dess arm, Radwan-styrkan, längs hela kontaktlinjen”, fortsatte Gallant.

”Vad vi gör här är ett uttryck för vikten av att få medborgarna i norr säkert tillbaka till sina hem. Vi förändrar säkerhetsläget från början till slut.”

Samtidigt säger IDF att de kallar in ytterligare fyra brigader av reservister, utöver de fem reservbrigader som redan mobiliserats.

IDF säger att de praktiskt taget inte möter något motstånd från Hizbollah i södra Libanon.

USA har enligt uppgift varnat för att Iran planerar att attackera Israel med ballistiska missiler, enligt IDF:s talesman viceamiral Daniel Hagari. Vita huset säger att attacken sägs vara ”överhängande”.

”En direkt militär attack från Iran mot Israel skulle få allvarliga konsekvenser för Iran”, säger en källa enligt Berlingske.

Nya luftangrepp genomförs mot Beirut, men detaljerna är inte kända.