Ur flödet/i korthet

Hur var det möjligt att Iran kunde låta ballistiska robotar regna över Israel med det uttryckliga målet att döda så många judar som möjligt – utan att någon enda jude dödades? De högteknologiska militära systemen till trots, så borde attacken rimligtvis ha orsakat betydligt mer skada än den gjorde. Men i nuläget tycks de största förlusterna istället ha drabbat angriparen själv, där fem soldater ur Irans revolutionsgarde ska ha dödats och minst tolv ska ha skadats när en robot exploderade på avskjutningsrampen.

Så hur var det möjligt? För alla religiösa judar – och även för många av de mindre religiösa – är svaret enkelt: Hashem (bokstavligen ”Namnet”, det vill säga Gud).

Gud höll sitt löfte till sitt folk, och skyddade både dem och nationen Israel. ”Last night, we witnessed God in all His glory watching over His children”, skriver exempelvis den amerikansk-israeliske teknikföretagsrådgivaren, bloggaren och vloggaren Hillel Fuld i ett inlägg på Facebook.

Hillel Fuld, som är son till en ortodox rabbin, föddes i New York City men familjen flyttade till Jerusalem när han var tonåring. Han tog då en examen i statsvetenskap från Bar Ilan University i Tel Aviv och har sedan tillbringat sin karriär i Israels högteknologiska industri, där han bland annat är konsult inom företagsutveckling. Om man letar efter någon som tror på teknikens möjligheter, så är Hillel Fuld en bra person att vända sig till. Men trots det hänvisar alltså Fuld till Gud, gällande Israels förmåga att undkomma skador under tisdagskvällens massiva angrepp.


Hillel Fuld. Foto: Skärmdump Facebook

”Jag tror verkligen inte att du förstår de absoluta mirakel som vi bevittnade i går kväll här i Israel”, inleder Hillel Fuld sitt inlägg och fortsätter med att beskriva de faktiska förutsättningarna:

Israel har tre luftförsvarssystem, vart och ett av dem ett tekniskt under och det är inte jag som säger det. Det är Dr Gold som i princip uppfann Iron Dome som berättade det för mig. Nivån och sofistikeringen i Iron Dome är helt enkelt oöverträffad.
Men Iron Dome vet bara hur man detonerar kortdistansraketer eller missiler inom 70 km räckvidd, mer eller mindre.
Sedan har Israel Davids Sling-systemet. Som vet hur man hanterar mellandistansmissiler upp till cirka 300 km.
Sedan har vi Arrow-systemet som bokstavligen detonerar missiler som kan flyga utanför jordens atmosfär. Det har en räckvidd på ca 2 400 km!

I natt, när Iran lät ballistiska missiler regna ner över Israel, aktiverades alla tre försvarssystemen och de implementerades till perfektion.
Chanserna för att alla dessa otroligt komplexa system fungerar unisont och lika felfritt som de gjorde i går kväll, är i princip obefintliga.
Om en enda sak hade gått fel, om en av dessa ballistiska missiler hade träffat ett hyreshus, ett köpcentrum eller en armébas, skulle vi nu begrava hundratals israeler.


Illustration: Skärmdump Hillel Fulds Facebook-sida

Fuld berättar sedan att han kontaktats av en god vän som meddelat att tisdagskvällen gjort honom troende;

”Om du letar efter en miracle man – i går kväll började jag tro. Missiler slog ner runt omkring mig men ingen av dem träffade mitt hus eller något hus, för den delen.”

Han utvecklade lite mer och delade information om missilerna som han såg landa bara några meter från mycket strategiska platser i Israel, minst sagt. Vart och ett av dessa försvarssystem är i och för sig ganska mirakulösa, men vad som är ännu mer vansinnigt är det låga antalet offer från raketerna och missilerna som INTE fångades upp.

Vart tog dessa missiler vägen? Jag ska berätta vart. De landade i sand, i vatten och i ”tomma utrymmen”. Har du varit i Israel? Det är ett mikroskopiskt land. Vilka tomma utrymmen? Var finns dessa tomma utrymmen? Hur har hundratals iranska ballistiska missiler alla antingen blivit detonerade av mirakulösa system eller helt missat sina mål och landat i tomma utrymmen och orsakat noll dödsoffer och minimal skada?!

Hur?

Ja, hur? Fuld menar att Israel och världen under gårdagen fick bevittna ett gudomligt mirakel. Det var Guds hand som vilade över Israel, och Fuld liknar tisdagskvällens mirakel vid när Gud delade Röda havet framför Moses vid det judiska folkets uttåg ur Egypten. Det finns helt enkelt ingen annan förklaring till att närmare tvåhundra ballistiska missiler kunde landa i ”tomma utrymmen” på en yta som motsvarar Ångermanlands men som bebos av tio miljoner människor, menar Hillel Fuld och många med honom:

”I går kväll var en otrolig uppvisning av samarbetet mellan två av de makter som skyddar det judiska folket: IDF och Hashem.”

Fuld menar att tisdagskvällen kommer att analyseras in i minsta detalj av såväl militära som civila experter under lång tid framåt, men själv landar han i en teologisk slutsats:

”Igår kväll fick vi se historia skapas.
Igår kväll såg vi tydliga mirakel.
I går kväll såg vi att Gud i all sin härlighet vakade över sina barn.”