Nyheter

Mer än 60.000 ukrainska soldater har flytt fronten sedan kriget bröt ut och hälften av dem har gjort det i år, enligt riksåklagaren. Detta indikerar en kraftig nedgång i moralen. Dåliga ledighetssystem är också en faktor. När Kyiv Post skriver om deserteringar är det illa.

 

Över 60 000 ukrainska soldater har rymt från fronten sedan 2022, rapporterar Kyiv Post. Nästan hälften av de fall som registrerats av den ukrainska riksåklagaren har inträffat i år.

– ”Ukraina måste analysera och försöka ta itu med orsakerna till att människor lämnar landet”, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant i den svenska försvarsmakten.

Associated Press hade nyligen ett långt reportage om alla de soldater som vägrar strida. Det var en signal om att något är fel i rekryteringen och motivationen. Unga människor skickas till fronten utan adekvat utbildning och kommer hem i kistor.

Men det här är första gången vi har en konkret siffra för deserteringar. Nyligen nämnde NRK:s Morten Jentoft att totalt 1 miljon människor dödades och lemlästades. Det är en siffra som inte har upprepats av andra, men som säger något om en katastrof som hittills har varit dold, förmodligen för att det skulle påverka moralen.

Men för människor på plats är det omöjligt att dölja sanningen.

Behandlingen av soldaterna är dålig och inspirerar inte till ansträngning:

Den här utvecklingen riskerar att ha en negativ inverkan på Ukrainas chanser i kriget eftersom bristen på personal redan är uppenbar.
Detta är en av anledningarna till att nya mobiliseringslagar infördes i år. Detta har lett till att fångar har skickats till fronten och att åldersgränsen för mobilisering har sänkts från 27 till 25 år. Det är möjligt att de nya grupperna bidrar till den senaste tidens ökning av antalet desertörer.

Soldater är aldrig på permission.

Ukraina kämpar redan med ett skriande behov av soldater vid fronten. Kyiv Post rapporterar om soldater som har stridit i två år med två semestrar per år på tio dagar vardera. I andra trupper har soldaterna inte träffat sina familjer på ett år. Enligt tidningen blir problemet värre i takt med att antalet desertörer ökar, eftersom det fortfarande är svårt att erbjuda trupperna ersättning och vila.

 

 

 

 

Köp Giulio Meottis ”De nya barbarerna” från Document Forlag här! Köp e-boken här.