Nyheter

Brittiska militära befälhavare hade förberett sig för en massiv iransk attack mot Israel i flera veckor. Utrikesminister David Lammy hade sagt till sina israeliska motsvarigheter att Storbritannien skulle hjälpa till att försvara Tel Aviv.

Men trots Israels förfrågningar var britterna ovilliga att bidra till någon vedergällning, enligt The Times.

Men hur kunde britterna hjälpa Israel under attacken? Inte särskilt mycket, visar det sig.

Britterna skickade stridsflygplan från Cypern. Men det var Typhoons, som är bäst lämpade för att attackera mål på marken. De kan skjuta ner drönare men är chanslösa när det gäller ballistiska missiler.

Flera timmar efter den iranska attacken nöjde sig försvarsminister John Healey med att säga att brittiska styrkor ”spelar sin roll i att försöka förhindra ytterligare eskalering i Mellanöstern”. Men den iranska attacken var själva upptrappningen och Israel måste slå tillbaka.

Det brittiska försvarsdepartementet har vägrat att säga vilken roll de spelade, vilket lett till omfattande spekulationer.

Royal Navy har sex Type 45-förstörare som kan förstöra ballistiska missiler och en av dessa, HMS Duncan, var i området. Men deras uppdrag var att evakuera brittiska medborgare från Libanon, tillsammans med mer än 1.000 Royal Marines stationerade på Cypern, så de bidrog inte till försvaret av Israel.

Om kriget skulle utvecklas till en fullständig regional konflikt kan Storbritannien välja att bidra till Israels försvar genom att använda HMS Duncan med Sea Viper-missiler, Phalanx-maskingevär – som kan avfyra mer än 3 000 skott per minut – och 30 mm kanoner.

Brittiska specialstyrkor finns förmodligen redan i Libanon, enligt The Times. I så fall är det troligen soldater från det fruktade och respekterade regementet SAS (Special Air Service) eller möjligen deras kollegor SBS (Special Boat Service). Detta är en specialiserad avdelning som anses vara bland de absolut bästa i världen, kanske bara överträffad av amerikanska Delta Force (forskarna är oense).

Vad händer om London attackeras på samma sätt?

Frågor har också väckts om hur sårbart Storbritannien är när det gäller liknande missilattacker.

Tzipi Hotovely, Israels ambassadör i Storbritannien, sa till BBC att Storbritannien inte skulle ha kunnat ”klara” en attack liknande den på tisdagskvällen om den hade riktats mot landets egna städer.

”Jag tror inte att Storbritannien skulle ha klarat av 182 missiler riktade direkt mot London, Manchester, Birmingham, mot deras största städer. Det var det som hände i går”, sade hon.

En försvarskälla sade till The Times att britterna inte hade ”någonting” för att försvara det brittiska fastlandet mot hot från ballistiska missiler. De sade att stridsflygplanen av typ 45 inte kunde täcka hela Storbritannien eftersom det inte fanns ”tillräckligt många av dem”.

Ett Iron Dome-system liknande Israels har tidigare ansetts oöverkomligt på grund av dess höga kostnad.

Om Storbritanniens försvarssituation är så dålig som Times beskriver den är det en öppen fråga hur situationen ser ut i Tyskland, Spanien och de nordiska länderna i Nato-alliansen.

Om Storbritanniens försvarssituation är så dålig som Times beskriver den är det en öppen fråga hur situationen ser ut i Tyskland, Spanien och de nordiska länderna i Nato-alliansen.