Nyheter

Över tretusen bilister fick svenska körkort förra året – utan att ha gjort några förarprov eller teoretiska tester. Utländska körkort har helt enkelt bytts in till svenska. Nu vill Transportstyrelsen stoppa fusket som är så vanligt att det fått en särskild benämning: Körkortsturism.

Vägen till ett körkort kan vara både lång, påfrestande och dyr. Om man inte tar körkortet utomlands, det vill säga. I vissa länder består förarprovet av att köra bilen framåt 20 meter och sedan backa samma sträcka. Sedan har man körkortet i handen.

Genväg till körkort

Kommer personen till Sverige behöver körkortet så småningom bytas mot ett svenskt, men det betyder inte att körkortsinnehavaren måste klara ett teoriprov eller köra upp – så länge som körkortet är utfärdat inom EU går det utmärkt att byta in det mot ett svenskt.

Men den svenska lagstiftningen förutsätter att personer inte fuskar.

Transportstyrelsen har dock sedan länge konstaterat att fusket är utbrett. Nu har man gjort en ny djupdykning i de inkomna ansökningarna om att få byta sitt utländska körkort till ett svenskt, och myndigheten har tvingats konstatera att de åtgärder man hittills vidtagit för försöka stoppa fusket har inte fungerat.

”Körkortsturism”

Det vanligaste fusket är en tvåstegsraket, där den som vill ha ett svenskt körkort ger sig ut på en resa – han eller hon blir en ”körkortsturist”.

Eftersom man bara får byta in körkort utfärdade i EU mot svenska körkort, så reser de som har körkort från länder utanför Europa helt sonika till något annat, mindre nogräknat, land för att göra ett första byte. Ett körkort från Irak eller Syrien kan exempelvis bytas mot ett Rumänskt eller Polskt körkort. Tillbaka i Sverige går det sedan utmärkt att byta in det nya körkortet, som ju är utfärdat inom EU, mot ett ännu nyare svenskt körkort.

Under 2023 bytte fler än 3 200 nysvenskar till sig körkort genom en sådan körkortsturism, enligt Dagens PS. Det innebär att vart fjärde inbytt EU-körkort egentligen kom från ett land utanför Europa.


Diagram över antalet beslut om utbyte av utländskt körkort med ursprung i tredjeland. Avser de sex mest vanligt förekommande länderna. (Foto: Transportstyrelsen)

Transportstyrelsen har lämnat in en framställan till regeringen där man efterfrågar en lagändring som skulle innebära att ett byte till svenskt körkort från andra länder endast ska godkännas om:

  • Körkortet är utfärdat efter ett godkänt förarprov i ett EES-land.
  • Körkortet är utfärdat efter utbyte av ett körkort från Färöarna, Storbritannien, Nordirland, Japan eller Schweiz.
  • Körkortsinnehavaren har haft sitt körkort i ett EES-land i minst fem år innan de flyttade till Sverige permanent.

Transportstyrelsen hoppas på att de nya reglerna ska öka trafiksäkerheten på de svenska vägarna.