Nyheter

Joe Biden sa att han inte skulle stödja attacker mot iranska kärnkraftsanläggningar som vedergällning för Teherans missilattacker mot Israel.

”Svaret är nej”, sa den amerikanska presidenten till reportrar på onsdagen och sa att Israels svar måste vara ”proportionellt”.

Ledarna för G7-länderna förbereder sig för nya sanktioner mot Iran. Biden talade efter att Israels säkerhetskabinett beslutat att vidta direkta militära åtgärder mot Iran, kanske under de närmaste dagarna, enligt The Telegraph.

Alla insåg omedelbart att Israel var tvunget att svara på den massiva attacken från Iran, trots att FN-chefen Guterres uppmanade till eldupphör omedelbart efter attacken och nu är ”persona non grata” i Israel.

”Vi är alla sju överens om att Israel har rätt att svara, men de bör svara proportionerligt”, sa Biden, utan att gå in i detalj om hur ett sådant militärt svar kan se ut (NTB-AFP)

USA:s utrikesminister Antony Blinken befarar att en vedergällningsattack mot Irans kärnkrafts- eller oljeanläggningar skulle kunna skicka Mellanöstern in i en spiral av ytterligare kaos.

”USA har gjort det klart under en tid nu att vi inte vill se att detta tippar över till full regional eskalering. Israel har rätt att svara och vi kommer att fortsätta att diskutera med dem hur ett sådant svar kan se ut. Men vi vill inte ha några åtgärder som kan leda till ett regionalt krig”, sade Matthew Miller, talesman för Blinken, på onsdagen.

Bidens uttalande står i konflikt med hur många i Israel tänker.

Naftali Bennett, en populär före detta israelisk premiärminister och Benjamin Netanyahus främsta valutmanare, uppmanade honom att ”förstöra [Irans] kärnprojekt, förstöra deras stora energianläggningar och kritiskt rikta in sig på denna terroristregim.”

Men oljeraffinaderier, hamnar, vapenlager och till och med landets bräckliga vatteninfrastruktur är mer troliga mål än kärnkraftsanläggningar, enligt analytiker. Det är också möjligt att Israel kommer att ge sig på enskilda personer, som när Ismail Haniyah dödades i Teheran i juli.

Netanyahu har lovat vedergällning mot Teheran, men sa till regeringen på onsdagen att detta måste samordnas med USA.

”Iran har gjort ett stort misstag – och de kommer att betala för det”, sa han. ”Den som attackerar oss, vi kommer att attackera dem.”

Som landets viktigaste allierade och överlägset största vapenleverantör är samarbetet med USA avgörande för Israel. USA hjälpte också till att skjuta ner några av de ballistiska missiler som Iran avfyrade mot Israel i tisdags.

Det tros att Israel behöver hjälp från USA för att förstöra Irans kärnanläggningar, som ligger under jord. Om Biden säger nej kommer kärnkraftsanläggningarna att överleva.

Samtidigt måste Israel överväga hur Iran kommer att reagera på olika former av vedergällning.

”Vi har ett stort frågetecken om hur iranierna kommer att reagera på en attack, men vi tar hänsyn till möjligheten att de kommer att gå ”all in”, vilket skulle vara en helt annan situation”, sa en israelisk tjänsteman till Axios.

Det offentliga tv-bolaget Kan citerade diplomatiska källor som sade att Israels svar inte skulle leda till regionalt krig och rapporterade att det amerikanska presidentvalet nästa månad var en faktor i de israeliska överläggningarna, rapporterar Times of Israel.

På onsdagen attackerades Israel med 240 raketer från Hizbollah, och IDF förlorade 8 soldater från Sayarat Egoz-enheten i hårda strider med iranska proxy-krigare i södra Libanon.