Nyheter

Svenska Utrikesdepartementet (UD) har sedan oktober förra året avrått från alla resor till Libanon, och uppmanat svenska invånare att lämna landet på egen hand. När säkerhetsläget i området nu förvärras för varje dag, visar det sig att långt ifrån alla Libanon-svenskar har följt dessa uppmaningar. Men medan medborgare från exempelvis Spanien, USA och Nederländerna evakueras, har svenska medborgare hänvisats till reguljärflyg.

Ingen vet hur många svenska medborgare som befinner sig i Libanon, men UD räknar med mellan 2 000 till 3 000 personer. I ett mejl till SVT skriver UD att ”vissa av dessa svenskar kan antas vara fast bosatta i Libanon sedan en längre tid”.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har hittills hävdat att det inte är aktuellt att hjälpa de svenska medborgare som har valt att resa tillbaka till Libanon. Även det socialdemokratiska kravet på att ”flyga hem svenska barn” har avfärdats, med hänvisning till föräldraansvaret.

– Föräldrarna har ett mycket stort ansvar som har valt att ta sina barn till eller behålla sina barn i Libanon trots den strängaste avrådan som Sverige haft i snart ett års tid, sa Malmer Stenergard till SVT så sent som under torsdagen.

Men nu kommer ministern med nya besked: regeringen planerar fortfarande ingen evakuering av svenska medborgare, men man öppnar nu upp ambassaden i Beirut för att hjälpa Libanon-svenskarna med resehandlingar och kan tänka sig att betala för deras flygbiljetter om de flyger till Sverige med reguljärflyg.

– Sverige vill naturligtvis hjälpa, och vi har aldrig sagt något annat, säger Malmer Stenergard till SVT Rapport.

Den svenska ambassaden i Beirut stängdes den 3 augusti i år, då av säkerhetsskäl, och verksamheten flyttades till Cypern. Men nu öppnar ambassaden igen, för att hjälpa svenskar som vill lämna landet.

– Vi har fattat beslut om att flytta tillbaka ambassaden till Beirut och där kommer också att finnas möjlighet att utfärda pass för exempelvis barn som ännu inte har sådana pass, säger Malmer Stenergard.

Regeringen säger sig därmed vara beredd att ge de libaneser som valt att flytta tillbaka till Libanon efter det att de beviljats uppehållstillstånd i Sverige ekonomisk hjälp så att de kan ta sig till Sverige ännu en gång. Hjälpen ska även ges till familjer som varit borta från Sverige så länge att barnens pass har gått ut eller där det hunnit födas barn i Libanon som aldrig haft svenska pass.