Nyheter

Moderna ålades att betala 14.000 pund efter att det framkommit att en representant hade skickat ett WhatsApp-meddelande som erbjöd 1500 pund till barn för att delta i covid booster-försök.

Läkemedelsföretaget kritiseras nu hårt, enligt The Telegraph. Den brittiska tillsynsmyndigheten för läkemedel och hälso- och sjukvårdsprodukter (PMCPA) ansåg att erbjudandet utgjorde en ”olämplig ekonomisk uppmuntran” och fann att företaget hade gett ”läkemedelsindustrin dåligt rykte”.

Erbjudandet lämnades av en barnläkare och riktade sig till barn mellan 12 och 18 år. Barnen erbjöds pengar för att delta i NextCove-studien, som undersökte effekten av Modernas booster-jab.

Enligt regelverket för läkemedel för humant bruk (kliniska prövningar) är det förbjudet att erbjuda sådana incitament till barn eller deras föräldrar. I ett uttalande säger PMCPA:</p

”Panelen noterade att det ekonomiska incitamentet som erbjöds i det obehöriga WhatsApp-meddelandet aldrig betalades, men ansåg att det kunde ha uppmuntrat deltagarna att ansöka om att delta.

Panelen ansåg att de unika omständigheterna under covid-19-pandemin och de särskilda omständigheterna i denna studie med rekrytering av barn innebar att Moderna borde ha varit särskilt försiktiga.

Panelen ansåg sammantaget att Moderna borde ha varit särskilt försiktiga.

Sammantaget ansåg panelen att detta gav läkemedelsindustrin dåligt rykte och minskade förtroendet för den.”

Kritiker anser dock att Moderna kommer för lindrigt undan. Esther McVey är parlamentsledamot för Tory och tidigare medlem av All-Party Parliamentary Group (APPG) om Covid-19-vaccinskador.

Hon anser att ett bötesbelopp på 14 000 pund sannolikt inte kommer att få ett företag som hade totala intäkter på 6,8 miljarder dollar 2023 att tänka två gånger om att bryta mot reglerna igen.

– Inte bara är avgifterna för små, men när de kommer kommer de för sent. Det finns en enorm eftersläpning i behandlingen av dessa typer av klagomål, och det tog nyligen 18 månader för PMCPA att behandla ett ärende mot Moderna, säger McVey.

– Det är uppenbart att systemet inte fungerar och att det inte lyckas skydda patienterna från vilseledande information och reklam om läkemedel. Allmänhetens förtroende för hälsovårdsmyndigheterna kommer bara att fortsätta att urholkas om inte meningsfulla åtgärder vidtas.

Moderna dömdes också för att ha brutit mot riktlinjerna för det sätt på vilket företaget hade marknadsfört Spikevax Covid-vaccinet under European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i april 2022.

Misstänkt överdödlighet bland unga i Norge

Skandalerna kring covid-vaccinerna växer sig större för varje vecka. Molly Kingsley från kampanjgruppen Us For Them är också kritisk.

– Det har funnits en lång rad sådana domar mot Moderna, Pfizer, AstraZeneca och GSK för liknande allvarliga brott, och ändå har det inte funnits några konsekvenser i verkligheten för något av dessa företag.

– Det är otroligt att PMCPA, som är ett självreglerande organ för industrin, inte har befogenhet att ålägga böter eller andra meningsfulla sanktioner för allvarliga överträdelser av reglerna.

Kingsley anser att självreglering är ett privilegium som läkemedelsindustrin på ett arrogant sätt utnyttjar.

Patienterna drabbas, särskilt när det gäller ett ”vaccin” som mer eller mindre tvingats på befolkningen.

Kingsley anser att självregleringen är ett privilegium som läkemedelsindustrin arrogant utnyttjar.