Nyheter

Tysk polis stormade Blå Moskén i Hamburg på grund av dess nära band till ayatollorna i Teheran och för att organisationen bakom moskén var förbjuden. Det finns en identisk moské på Vibevej i Köpenhamn, som också styrs från Teheran, och nu kräver den borgerliga oppositionen i det danska parlamentet att även den moskén skall stängas.

Konflikten kring shiamuslimska moskéer med kopplingar till Teheran visar hur konflikten i Mellanöstern får en allt starkare inverkan på samhällslivet i Norden.

När moskén byggdes för tjugo år sedan framkom det att Iran var direkt inblandat.

Vid den tiden avslöjade Weekendavisen att den iranska regimen var direkt inblandad i finansieringen av Imam Ali-moskén.

.

Sedan dess har Jyllands-Posten beskrivit hur moskéns stadgar angav att den var underställd Irans andlige ledare. Berlingske har också rapporterat att föreningens ordförande officiellt utses av Irans andlige ledare.

Berlingske talade nyligen med lektor Rasmus Christian Elling och lektor Claus Valling Pedersen från Köpenhamns universitet, som båda bekräftar att Iran sannolikt ligger bakom moskén.

</blockquote

Moskén svarar att det inte finns något förbud mot att ta emot stöd från utlandet.

Danska jurister är också bekymrade. De jämför det med förbudet mot Loyal to Familia-gänget och säger att det var en lång tid att komma. Det kommer stängningen av en moské också att göra. Kyrkominister Morten Dahlin (V) kommer att kontakta moskén och be om en förklaring. Det låter inte som om han vidtog några åtgärder innan problemet blev akut.

Den mest relevanta frågan är varför de danska myndigheterna inte kontaktar de tyska myndigheterna och frågar vad som föranledde dem att förbjuda föreningen i Hamburg. De två moskéerna är kloner av varandra. Om den ena stängdes skulle den andra ärva tillgångarna.