Nyheter

Macron säger att vapenleveranser till Israel för användning i Gaza bör stoppas, men hur ska det vara möjligt att kontrollera var vapnen används? Det Macron föreslår är i själva verket ett vapenembargo mot Israel. Därmed är Frankrike en av de första staterna som en gång skickade judarna i döden, som nu sviker Israel. Det är ödesdigert och de som förespråkar det bör påminnas om historiens börda.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger till radiokanalen France Inter att vapenleveranser till Israel för användning i Gaza bör stoppas.

– Jag anser att vi idag bör prioritera att återgå till en politisk lösning, och att vi stoppar vapenleveransen till striderna i Gaza, sa Macron och tillade att Frankrike inte levererar sådana vapen till Israel.

Han upprepade sin oro eftersom konflikten i Gaza fortsätter trots ständiga uppmaningar om att en vapenvila ska införas.

– Jag tycker inte att vi hörs, sa Macron.

– Jag tycker att det är ett misstag, även med hänsyn till Israels säkerhet, sa han och tillade att han tror att konflikten kokar ner till hat.

Den franske presidenten sa också att det är en prioriterad uppgift att förhindra ytterligare upptrappning i Libanon.

– Libanon kan inte bli ett nytt Gaza, sa han. Macron meddelade att Frankrike kommer att stå värd för en internationell konferens för att ge humanitärt bistånd till Libanon och stärka säkerheten i landets södra delar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick hårt ut mot Macron efter uttalandena.

– När Israel kämpar mot barbariska krafter ledda av Iran bör alla civiliserade länder stå stadigt vid Israels sida. Trots det kräver nu president Macron och andra västerländska ledare ett stopp för vapenleveranser till Israel. De borde skämmas över sig själva, sa Netanyahu i ett uttalande från hans kontor. (NTB)