×

Kommentarer

För en vecka sedan började tv-ankarna säga att Demokraterna hade buyers remorse, de ångrade att de hade sparkat Biden. Det är ännu svårare att dölja att Harris är ett tomt skal än att Biden är det; trots allt går han på rutin. Dessa åsikter måste ha nått Biden, för nu har han piggnat till och vill gärna visa att han kan. I fredags dök han upp i pressrummet för första gången på sin tid i Vita huset. En sensation.

Han kom för att säga att hamnarbetarstrejken var över, åtminstone fram till den 14 januari. Det var Kamala som skulle tillkännage nyheten live i Chicago. Nu stal Biden rampljuset.

Han sa också något annat och ännu värre: Han höll Kamala informerad om allt hans administration gjorde. Kamala var ombord. Hon kunde med andra ord inte komma och säga att hon stod för något annat. Biden visste mycket väl effekten av vad han sa: Kamala borde inte komma undan med att ta avstånd från sin politik. De nya sysselsättningssiffrorna fanns tillgängliga på torsdagen. Biden tycker att det går bra. Han provoceras av Kamalas försök att ta avstånd. Han tror att han kunde ha vunnit den 5 november, men tror att hon kommer att förlora.

Biden är vad du kallar ”mean” i Amerika: småaktig, ful, nedlåtande.

Efter pressträffen, där reportrarna praktiskt taget kysste hans skor för att han nedlät sig till att besöka dem, fick Biden frågan hur det gick med ”stormen”. Vilken storm? frågade Biden förvirrat. Sedan kom han på det.

– Åh, menar du North Carolina? Ja, folket har det strålande. De är happy.

Alla som drabbats av tyfonen vet att människor inte har det strålande. De vet att myndigheterna inte syns någonstans. Department of Homeland Security har använt upp pengarna på illegal invandring. Krishanteringen har varit katastrofal och inte fungerat.

Detsamma gäller Secret Service. Organisationen rankas lägst av alla federala myndigheter, 1 400 har slutat, och det är de bästa som slutat. Ideologi kan ödelägga institutioner om fel personer befordras utifrån fel kriterier. Det händer inom armén, där folk slutar och fel personer rekryteras. DEI har nått en nivå där det bryter ner institutionerna och gör dem dysfunktionella. USA kan inte vinna krig med ett sådant ledarskap. De har tappat förmågan och lusten att vinna.

Biden är symbolen för denna vacklande politik. Kamala är kontinuiteten. Under hennes styre skulle USA gå under. Att våra medier hyllar henne säger något om hur långt från verkligheten de är.

De driver på för krig med Ryssland, men kommer att tvinga Israel att förlora. Israel kommer inte att finna sig i det.

Men det kan hända att vi förlorar.

 

Joe Biden dök oväntat upp i presskonferensrummet i Vita huset på fredagen, där hans pressekreterare Karine Jean Pierre kämpar varje dag för att svara på de enklaste frågorna. Hon har blivit en symbol för Bidens inkompetens.

Inkompetens blir kritisk i en kris. Just nu brinner det på många fronter, framför allt i Mellanöstern. Där trampade Biden också i klaveret när han sa att Israel inte borde bomba Irans kärnvapenanläggningar. Tidigare sa han att de borde skona oljeindustrin, eftersom han fruktar skyhöga bensinpriser. Att kommentera vad ett annat land borde göra i en krigssituation är ovanligt. Men media förstår inte att Biden lägger sig i och ger råd för öppen ridå.

NTB har helt övergått till propaganda och försöker vrida på allt Biden säger till Demokraternas fördel och till Israels och Trumps nackdel.

Trump visar sig vara en ledare. Han lade valkampanjen åt sidan och besökte North Carolina och Georgia, innan Biden/Harris dök upp. Trump bryr sig, de andra bara visar upp sig.

Trump pratar mindre om öknamn och mer om politik.

Helene har en politisk sida. Hårdast drabbade countyn är Trump-land, blue collar, vit arbetarklass. Biden och Harris har inget emot att dessa lider, speciellt om det hindrar dem från att rösta.

Så cyniskt är Washington.

NTB struntar i att Biden hugger Kamala i ryggen och att Trump seglar upp som nationens ledare i vad som är en kristid för landet.

 

Nästan 700 000 hem och företag i sydöstra USA har fortfarande inte fått tillbaka strömmen, mer än en vecka efter orkanen Helenes härjningar. Många människor har inte heller vatten.

På fredagen var nästan 700 000 hem och företag fortfarande utan ström i sex delstater, de flesta av dem i North Carolina, South Carolina och Georgia.

Det är en förbättring från för fem dagar sedan, då över två miljoner elabonnenter drabbades. I North Carolina satsar kraftbolaget Duke Energy på att många av dess berörda kunder ska ha strömmen återställd till söndag kväll.

Men ett antal elkunder, runt 100 000, bor på platser där förstörelsen efter orkanen är enorm och dessa kan riskera att stå utan el även in i nästa vecka eller ännu längre, säger företaget.

Det extrema vädret skadade också vattenförsörjningssystemen så illa och över ett så stort område att en federal tjänsteman säger att det kan ta flera veckor att återställa tillgången till vatten.

Även vatten som är olämpligt att dricka är svårt att hitta. På vissa ställen har folk hämtat vatten i hinkar från en bäck för att kunna spola i toaletterna. På ett ställe har människor fått rådet av myndigheterna att hämta vatten från en lokal simbassäng för andra ändamål än dricksvatten.

Helene träffade Floridas nordvästra kust den 26 september som en kategori 4-orkan och plöjde en förödande stig norrut. De stora mörklagda områdena var synliga från rymden.

Mer än 220 människor har dött i sex delstater, och Helene är därmed den dödligaste orkanen som drabbat USA:s fastland sedan Katrina 2005. Flera hundra människor saknas fortfarande. (NTB)

 

USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris har besökt tre av de orkandrabbade staterna i sydöstra USA. Donald Trump har också varit på besök.

Biden besökte South Carolina på onsdagen, där han informerades om räddnings- och saneringsinsatserna. Han flög sedan med helikopter över den översvämningsdrabbade staden Asheville, North Carolina, där omfattande förödelse var synlig från luften, inklusive förstörda broar, kollapsade byggnader och borta vägar.

– Det jag såg var hjärtskärande, sa Biden efteråt.

– Men när vi kom ner till marken igen såg vi grannar som hjälpte varandra, volontärer och arbetare som stod sida vid sida, människor som stöttade varandra. Det är USA, sa Biden.

USA:s inrikessäkerhetsminister Alejandro Mayorkas reste med Biden. Mayorkas beskriver orkanen Helene som en extrem väderhändelse av ”historisk styrka”.

– Det finns städer som bokstavligen har försvunnit. Återuppbyggnadsarbetet kommer att kosta miljarder dollar och ta många år, säger Mayorkas.

Harris, som är den demokratiska presidentkandidaten, besökte delstaten Georgia i onsdags. Där försäkrade hon folk att federala myndigheter samordnar insatserna med lokala myndigheter. Under besöket hjälpte Harris till att dela ut mat till familjer som förlorat sina hem.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump besökte Georgia före Harris.

På torsdag åker Biden till Florida för att titta på förödelsen där.

Extremvädret Helene har krävt minst 180 människoliv i sex delstater. Flera saknas fortfarande. (NTB)