Debatt

Både pro-israeliska och pro-palestinska demonstrationer och minneshändelser ägde rum på söndag i ett antal länder inför den första årsdagen av Hamas-attacken mot Israel.

Detta enligt NTB-AP. Minnesstunder planeras i hela Europa, Nordafrika och Asien och startade idag. Toppen väntas i morgon, den 7 oktober, som är årsdagen av terrorattacken.

Måndagen den 7 oktober markerar exakt ett år sedan Hamas-krigare stormade över gränsen till Israel och tog livet av cirka 1.200 människor. Dessutom togs cirka 250 israeler som gisslan.

NTB beskriver våldtäktsmän, barnamördare och terrorister som ”krigare”. Dessa krigare kidnappade ett spädbarn, som nu har hållits som gisslan i mer än halva sitt liv, om barnet fortfarande är vid liv.

Som vanligt räknas Hamasgängets dödssiffror upp. Israel får dock stöd av vissa i sin nödsituation.

I Berlin marscherade hundratals pro-israeliska demonstranter upp Unter den Linden bakom en banner som läste ”Mot all antisemitism”, åtföljd av en poliseskort.

Med israeliska flaggor som flög över huvudet skanderade deltagarna ”shalom” – fred. Det förekom också slagord som ”Befria Gaza från Hamas!” och ”Ta hem dem”, med hänvisning till den gisslan som fortfarande hålls kvar i Gazaremsan.

Även i Paris och London förekom marscher som visade stöd för Israel, som trots allt attackerades. I Sverige var stödet för Hamas otvetydigt.

Palestina-grupper firar årsdagen av massakern 7 oktober

I muslimska länder från Pakistan till Marocko deltog många i stora pro-palestinska demonstrationer. Ummah står tillsammans, oavsett grymhet.

Samtidigt gick människor ut på gatorna från Pakistan till Marocko för att delta i stora pro-palestinska demonstrationer.

I Marockos huvudstad Rabat marscherade tusentals till parlamentet och uppmanade regeringen att återkalla sitt avtal från 2020 som formaliserar landets band med Israel.

Demonstrationen i Rabat var en av de största på flera månader. Marockos regering har uttalat sig mot kriget i Gaza, men har behållit sina band med Israel.

I Karachi hölls en stor pro-palestinsk demonstration, organiserad av landets största religiösa politiska parti, Jamaat-e-Islami. Partiledaren Hafiz Naeem Ur Rehman menar att syftet är att ”väcka världen”.

”Vi demonstrerar för att tala om för USA att de stöder terrorister”, säger han.

Så att stödja Hamas är INTE att stödja terrorister. Jublet i muslimska områden runt om i världen för ett år sedan är avslöjande: De önskar inte judar eller resten av oss icke-muslimer något gott.

Påve Franciskus utfärdade en ny vädjan om fred på alla fronter på söndagen. Han uppmanade också åhörarna att inte glömma de många gisslan som fortfarande hålls i Gaza och krävde att de omedelbart skulle friges.

Påven uppmanade till en dag av bön och fasta på måndag, den första årsdagen av attacken.

Det har gått lång tid sedan påven Urban II förklarade det första korståget som ett försvar mot islams utbredning. I dag verkar det som om västvärlden redan har resignerat och underkastat sig.

Tack och lov har vi hjältarna i Israels försvarsmakt, som utkämpar ett existentiellt krig mot den ondska som resten av det tidigare civiliserade väst släpper in med öppna armar.

Israel kommer förmodligen att överleva kriget, men västvärlden har redan förlorat, verkar det som. Men vi kan helt enkelt inte ge upp, priset kommer att bli för högt.