×

Nyheter

Danmarks folkpartiledare Morten Messerschmidt har åtalats för rasism, uppger han på X. Han dömdes 2002 för en rekryteringskampanj som bland annat innehöll en prognos om Danmark tio år framåt i tiden. Nyckelord: Våldtäkt, grovt våld, otrygghet, gängkriminalitet. Messerschmidt anser nu att kampanjen var en sann förutsägelse. Trots detta åtalas han på nytt.

Det återstår att se om åklagaren kommer att vinna ett sådant fall. Saker och ting har helt klart rört sig i Dansk Folkepartis riktning. Ska det inte vara tillåtet att säga det högt?

Enligt Ritzau omfattar anklagelserna att inlägget ”innehåller två bilder; en bild av tre blonda kvinnor med underrubriken ’Danmark idag’ och en bild av tre huvförsedda, blodiga män som visar Koranen med underrubriken ’Danmark om 10 år’.”

Messerschmidt uppger att inlägget ”innehåller två bilder”.

Messerschmidt uppger att han har åtalats enligt den danska strafflagens paragraf 266b om diskriminering.

Messerschmidt var vice partiledare för Dansk Folkepartis Ungdom 2002. I dag är han partiledare.

Det verkar som om fallet som Messerschmidt dömdes för har blivit en fråga om prestige. Han lade om tweeten förra året. Nu kommer åtalet. Men innehållet är långt mindre kontroversiellt i dag än det var 2002. Debatten har också gått vidare. Ändå åtalar åklagaren honom.

Danska åklagare riskerar att göra samma sak som demokraterna i USA gör sig skyldiga till och som Keir Starmer gör i Storbritannien: Politisera rättsväsendet.</p