×

Nyheter

Den krisdrabbade tyska industrikoncernen ThyssenKrupp överväger att avbryta alla projekt för den ”klimatvänliga” omvandlingen av sin stålproduktion som innebär användning av väte istället för kol, enligt interna dokument som läckts av insiders till Handelsblatt.

Att ställa in konverteringen till vätgas är ett av fyra scenarier som koncernledningen har förberett för framtiden, säger källorna till den tyska tidningen.

Nyheten kommer kort efter att både Equinor och Shell ställt in projekt för produktion av ”blå” vätgas (producerad med fossila bränslen men med CO2-lagring) som skulle transporteras via pipeline från Norge till Tyskland.

Detta innebär att ett av prestigeprojekten för Tysklands klimat- och ekonomiminister Robert Habeck, som hade avsatt två miljarder euro för omstruktureringen av ThyssenKrupp, varav en halv miljard redan har betalats ut, har ställts in.

Ambitionerna för produktionen av ”klimatneutralt” stål i Tyskland är kolossala. Det skriver Berliner Zeitung:

Omkring 2,2 miljoner ton vätgas, eller 73 terawattimmar (TWh) per år, behövs för att helt avkolonisera stålindustrin, som står för 28 procent av de totala utsläppen i Tyskland. ”En efterfrågan på vätgas på 0,85 miljoner ton (28 TWh) antas till 2030”, säger DWV (German Hydrogen Association).

ThyssenKrupps dilemma – att ta det ”gröna språnget” eller inte – illustrerar att de riktigt allvarliga tvivlen på övergången till ”decarbonisation” i Europa börjar komma.