×

Ur flödet/i korthet

Watergate-reportern Bob Woodward släpper i veckan sin nya bok WAR, som bygger på samma premiss som hans tidigare böcker: anonyma källor. Men i dagens klimat är detta en metod med mycket mindre trovärdighet än tidigare: Alltför många människor har dolda motiv för att ta historier för vad de är. Vi behöver källor som vågar träda fram.

Den här gången sammanfaller publiceringen av Woodwards bok – tre veckor före valet – med publiceringen av Christopher Steeles självbiografi Unredacted. Ryssland, Trump och kampen för demokrati.

Steele kommer att bli ihågkommen för att vara den som matade FBI med den dossier som låg till grund för Russiagate. Han var på Hillary Clintons och hennes kampanjs lönelista och blev senare en konfidentiell mänsklig källa för FBI och fick också betalt av dem.

Obama såg Steele-rapporten som en unik chans att krossa Trump. En enorm apparat konstruerades för att ta ut Trump: Five Eyes-underrättelsesamarbetet mobiliserades. När den unge och oerfarne Trump-medarbetaren George Papadopoulos anlände till London var de redo och väntade på honom: Australiens ambassadör, f.d. utrikesminister Alexander Downing, var den som tog emot Papadopoulos och försökte pumpa honom. Det var avklarat med CIA:s stationschef i London, Gina Haspel, som senare blev Trumps CIA-chef. Han var omgiven av fiender på alla sidor.

Soppa på en spik

Det som gjorde Steele herostratiskt berömd var att han gjorde upprörande påståenden om Trumps koppling till Putin. Han påstod att Trump hade legat med prostituerade på Ritz Hotel i Moskva och fått dem att kissa på honom, i samma säng som Obama och Michelle hade sovit i.

De amerikanska medierna var eld och lågor över historierna och FBI-chefen James Comey älskade att ge medierna vad de ville ha, samtidigt som han spelade på sin behagliga röst och önskan att göra skillnad, som han delade med sig av till journalisterna: -USA:s president kan ha legat med prostituerade på ett hotell i Moskva. Vi vet inte, men det är möjligt.

Storier om Trump blev en industri

Representanten Adam Schiff sade att han hade sett bevis för samröre mellan Trump och Putin. Men varken den särskilda utredaren Bob Mueller eller den särskilda utredaren John Durham hittade några sådana bevis. Mueller tillbringade 22 månader och hade obegränsade resurser. Arbetet leddes av en tidigare toppbyråkrat inom justitiedepartementet, Alexander Weissmann, som hatar Trump djupt och innerligt. Weissmann var villig att använda alla knep, lagliga som olagliga. När inte ens han lyckades hitta bevis för hemlig samverkan betydde det bara en sak: Den existerade inte.

Det var denna slutsats som slog tillbaka på Steele och misskrediterade honom.

Men de medier som hade levt högt på rysk samverkan i två år var inte villiga att släppa berättelsen så lätt. Deras tittar- och läsarsiffror sjönk radikalt. CNN, Washington Post och New York Times har aldrig återfått vare sig sin publik eller vad som på amerikanska kallas standing. De lovade sina läsare århundradets skandal. Men när det väl kom till kritan misslyckades de med att leverera. Vad värre är: Folk insåg att de hade blivit lurade. Medierna hade medvetet konstruerat en konspiration som de tillskrev USA:s president, men som var en bluff.

Skickliga journalister och författare avslöjade att det var medierna som hade deltagit i en konspiration mot presidenten tillsammans med CIA, FBI, justitiedepartementet, NSA och nya akronymer som CISA. Russia collusion blev Russiagate. Men inte i de norska medierna. De har stannat kvar i Russia collusion. Norska medier har inte velat berätta för allmänheten om korruptionen i Washington. De har blivit medlöpare.

Men även här gäller samma lag som i USA: Om medierna börjar ljuga i stället för att säga sanningen förlorar de förtroendet. Människor känner lukten av ruttenhet. Lögn stinker.

Vad som har hänt är att medierna nu vänder sig till dem som blev beroende av Trump-hatet och matar dem varje dag. De har blivit USA:s första collegeutbildade mobb, men de är lika vulgära och vidriga som gatumobbarna genom historien.

Fakta blir obekväma

Bob Woodward berättar en historia som verkar trovärdig: Joe Biden var rasande på Obama för att han inte reagerade på Putins invasion och övertagande av Krim.

”De skruvade upp 2014”, sa Biden till en vän, enligt Woodward. ”Det är därför vi är här (red: invasionen).
‘Vi klantade oss. Barack tog aldrig Putin på allvar.

”Vi gjorde ingenting. Vi gav Putin tillåtelse att fortsätta”, sade Biden, enligt utdrag ur ”WAR” publicerat av CNN. ”Jag återkallar hans jävla tillstånd!”

Men bilden är mer komplicerad än så. I november 2013 inleddes demonstrationer på Majdan i Kiev mot Janukovytjs Moskvavänliga parti. Det påstås att dessa var finansierade av utrikesdepartementet. Det vi vet med säkerhet är att dåvarande biträdande utrikesminister Victoria Nuland blandade sig i vem som skulle styra Ukraina. Detta inledde en period som slutade med att Janukovytj flydde och Porosjenko blev president.

Amerikansk inblandning började vid samma tidpunkt: Det påstås att utrikesdepartementet låg bakom Maidan-upproret och betalade för det. Det går att konstruera en berättelse om att Putins intåg på Krim var ett svar på Maidan.

Korruption på båda sidor

Biden utsågs av Obama till särskilt sändebud i Kiev och han och hans familj började göra egna affärer i den butik som var diplomati. Obama kände naturligtvis till familjen Bidens korrupta sida, liksom Hillarys. Hillary förlorade och man gjorde allt för att Trump inte skulle vinna 2020. Obama drog i trådarna. Biden valdes eftersom han var försvagad medan han flöt på rutin.

Man måste ta hänsyn till både maktkampen inom det demokratiska partiet och vad Trump faktiskt gjorde. Norska medier följer det demokratiska manuset och slutar med hjul som snurrar i luften. Det finns ingen dragkraft. År 2024 är det värre än någonsin eftersom de inte har gjort en enda korrigering av verkligheten.

Detta är oroande med tanke på kriget mot Ryssland. Norska politiker och medier är inte längre i kontakt med verkligheten.

Obama gav ukrainarna yllefiltar. Trump gav dem Javelin-vapen mot ryska stridsvagnar. Det kommenteras aldrig.

Korruptionen i Washington konspirerade med korruptionen i Kiev. Däri ligger en stor del av förklaringen till kriget och dess upptrappning. Vad tror ni händer med en korrupt stat som överöses med 200 miljarder dollar? Korruptionen i Washington tog fart på allvar under engagemangen i Irak och Afghanistan. Krigen blev till pengakvarnar. I Ukraina träffade de likasinnade och när kriget stagnerade blev korruptionen mer oemotståndlig. Ta pengarna och spring.

Gamla knep

Bob Woodward försöker slå an ackorden för rysk samverkan när han skriver att Trump har talat med Putin «kanske så många som sju gånger» efter att han avgick, och skickat honom covid-testkit som en vänlig gest.

Men detta slår inte igenom som tidigare. Tvärtom kan avslöjandet av Rysslands samröre slå tillbaka på Woodward, som nu är 81 år gammal. Han sätter ribban för högt. Det har visat sig att Watergate inte heller var vad vi trodde att det var: Deep Throat var den näst högsta inom FBI och spelade ett dubbelspel.

Christopher Steele hävdar att mycket av det han skrev i den ursprungliga rapporten fortfarande gäller. Han går fortfarande i god för den trots att ingen av huvudteserna har bekräftats av någon. Han gör ingen hemlighet av att han hatar Trump. Han tror att en comeback den 5 november kan leda till en destabilisering av världen som saknar motstycke.

Världen destabiliseras

Har inte Biden-regimen klarat sig ganska bra på egen hand? Är det möjligt att sälja ett budskap om att Trump är hotet? Det går inte hem hos amerikanerna. De har sett ekonomisk nedgång och massinvasion, inflation och höga räntor. 26 procent av hushållen kan inte betala sina elräkningar.

Steele säger att han har fortsatt att gräva fram skit om Trump. I amerikansk valrörelse finns det något som kallas ”October Surprise”, en dramatisk händelse som påverkar valet. Steele hävdar att den ryska militära underrättelsetjänsten 2020 planerade en kidnappning av amerikansk militär personal i Syrien som Trump skulle lösa och därmed skörda frukterna av.

The Daily Mail konstaterar:

Steeles påståenden kommer sannolikt att tas emot med skepsis.

Och påpekar att:

Väsentliga delar av dossiern diskrediterades emellertid senare.

Steele hävdade 2016 att Trumps advokat Michael Cohen reste till Prag för att träffa ryssarna. Men någon sådan resa har aldrig dokumenterats och vad mer är: Cohen har blivit Trumps värsta fiende men har aldrig ändrat berättelsen om den påstådda resan till Prag. Han var aldrig där.

Med andra ord går Steele fortfarande i god för berättelser som har motbevisats.

Beroende av lögner

Men det gör också de amerikanska Trump-hatande medierna och de källor som matar dem.

De kokade ihop en historia om att Ryssland hade satt en belöning på amerikanska soldater i Afghanistan och att Trump inte hade gjort något åt det. Falskt, visade det sig.

De förde ut en historia om att Trump under ett besök i Frankrike hade sagt att han inte ville besöka den kyrkogård där amerikanska soldater från första världskriget begravdes eftersom de var ”suckers and losers”. Detta har rapporterats i The Atlantic och har upprepats många gånger av demokrater i debatter trots att det har förnekats av många som var närvarande tillsammans med presidenten. Biden upprepade det så sent som den 27 juni.

Demokraterna är inte rädda för att ta åt sig äran för saker Trump gjort och driva honom i smutsen: De hävdar att det var försvarschefen Mark Milley som begärde hjälp från nationalgardet före den 6 januari, inte Trump.

Detta motsäger direkt de edsvurna uttalandena från dem som var närvarande. Men det ignoreras av de Trump-hatande medierna. Trump kallade dem ”fake news” och det är en snäll term.

Ett imperium byggt på lögner

USA har gått från att vara ett imperium byggt på republikanska värderingar, fri marknad, meritokrati, till att bli ett imperium byggt på lögner.

Dessa lögner påverkar amerikaner först och främst. Arbetarna i Asheville, North Carolina, får klara sig själva. De röstar på fel kandidat.

Hatet har blivit starkare än rättskänslan bland eliten.

Men det har överlevt i Maga-folket som vill läka nationen. Människor i North Carolina får inte hjälp från regeringen. De gör det själva.

Det är den läxa de har lärt sig efter 12 år med demokraterna. De använder fina ord, men i verkligheten står de för raka motsatsen. Det är därför inte bara den vita arbetarklassen, utan även latinamerikaner och svarta röstar på Trump.

Steele avslöjar kanske vem som betalar honom när han skriver att en comeback för Trump skulle innebära en onödig konfrontation med Kina.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13934585/christopher-steele-russia-kidnap-book-dossier.html

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13938565/Bob-Woodward-book-Donald-Trump-war-Putin-Biden.html?ico=related-replace

https://www.dailymail.co.uk/news/article-13937785/bob-woodward-joe-biden-ukrain.html