×

Nyheter

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi slog två flugor i en smäll när han återkallade uppehållstillståndet för en 54-årig imam som bodde i Bologna samtidigt som han utvisade honom med hänvisning till nationens säkerhet. Imamen hade bott i Italien i nästan 30 år.

Uppmanar till jihad

Zulfiqar Khan är pakistansk medborgare och kom till Italien 1995. Sedan hösten 2023 har han visat en ”ökande ideologisk fanatism” och ”benägenhet till radikala attityder” präglad av stark antivästlig, antisemitisk, homofob och antifeministisk retorik.

Han har uppmanat muslimer att inte betala skatt eftersom resurser måste förbli i muslimska händer. I videor på sociala medier har han anklagat ett antal västländer för att stödja ”de smutsiga sionisterna” och bett Allah att förgöra dem. Han är också knuten till islamistiska extremistkretsar och anses kunna underlätta infiltrationen av politiskt-religiösa och para-terroristiska organisationer.

Koranen är hans riktlinje

I italiensk tv har Khan beskrivit israeler som terrorister och bedragare och backat upp det med bibelhänvisningar. I videor har han attackerat den egyptisk-italienske journalisten Magdi Cristiano Allam, som lever under polisskydd efter att ha konverterat från islam till kristendomen.

Han hävdar att koranen är hans vägvisare och att den italienska konstitutionen skyddar honom.

7 oktober-symbolik

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi undertecknade utvisningsordern på årsdagen av Hamas massaker, den 7 oktober 2023. Enligt Khan är Hamas inte alls en terroristorganisation.

Imamen hämtades av polisen på tisdagen och häktades i väntan på att skickas hem. Hans advokat kallade det ”en återgång till polisstaten” och ”kriminalisering av åsikter”.