×

Nyheter

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj inledde sin Europaturné med att träffa den brittiske premiärministern Keir Starmer i London.

Detta är det första stoppet på Zelenskyjs turné för att få ytterligare vapenstöd.

Zelenskyj och Starmer omfamnade varandra när de träffades utanför Downing Street i London på torsdag morgon. Under dagen höll de två flera samtal, bland annat med Natos nya generalsekreterare Mark Rutte (NTB-DPA)

Anledningen är att västvärldens stöd för Ukrainas kamp mot Kreml börjar spricka, skriver The Telegraph. En europeisk befolkning som själv kämpar ekonomiskt är inte längre lika entusiastisk.

Den utbredda korruptionen i Ukraina minskar också viljan att skicka stora summor pengar till Kiev, som kanske inte hittar vägen till frontsoldaterna.

Ukraina slåss på två fronter: Mot ryssarna och sin egen korruption

Även Joe Biden och hans enligt uppgift hökaktiga personal i Vita huset var inte imponerade av den ukrainske presidentens ”segerplan”, som amerikanska tjänstemän klagade på var mer en önskelista för vapen än en strategi för att besegra Ryssland.

Starmer anser att Ukraina under vissa förutsättningar har full rätt att attackera mål i Ryssland. Enligt en talesman är dock ståndpunkten om användningen av brittiska Storm Shadow-missiler oförändrad:

– Vi vill uppenbarligen sätta Ukraina i den starkaste positionen, men inget krig har någonsin vunnits av ett enda vapen. Och när det gäller Storm Shadow specifikt har det inte skett någon förändring i den brittiska regeringens inställning till användningen av långdistansmissiler.

Den nya NATO-chefen Mark Rutte sa att användningen av långdistansvapen mot mål i Ryssland är uppe för diskussion.

”Vi diskuterade det idag, men i slutändan är det upp till de enskilda länderna”.

Zelensky hävdade att situationen på slagfältet ”skapar en möjlighet” att avsluta kriget i Ukraina i slutet av nästa år, utan att specificera vad han menade.

Starmer sade att det var ”mycket viktigt att upprätthålla åtagandena om stöd till Ukraina”.

Zelensky har fortsatt sin turné och landade i eftermiddag i Paris för samtal med president Emmanuel Macron.

På fredag reser Zelensky till Italien för att träffa premiärminister Giorgia Meloni och påven. Detta kommer att följas av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.