×

Ur flödet/i korthet

Att odla sin egen mat är inte så bra för miljön som man skulle kunna tro – om vi ska tro en studie från University of Michigan publicerad i tidskriften Nature Cities. Koldioxidavtrycket från egenodlad mat är fem gånger högre än från konventionella gårdar på landsbygden, slår de fast.

Frukt och grönsaker är aj-aj

Studien tittade på hur mycket CO2 som produceras av odling i stadsområden och fann att en portion mat från traditionella gårdar skapar i genomsnitt 0,07 kg CO2. Från privata trädgårdar, grönsaksträdgårdar eller koloniträdgårdar är miljöpåverkan 0,34 kg, nästan fem gånger högre. Framför allt är frukt och grönsaker de stora bovarna, bara tomater och sparris klarade sig med hedern i behåll i studien.

Forskarna grupperade urban livsmedelsproduktion i tre kategorier: enskilda trädgårdar eller familjeträdgårdar inklusive koloniträdgårdar, kollektiva trädgårdar som kommunala trädgårdar och kommersiellt orienterade urbana gårdar. Man genomförde sedan en ”livscykelanalys” av infrastruktur, bevattning och förnödenheter hos 73 urbana producenter av mat i Europa och USA.

Infrastrukturen är boven

Jake Hawes, doktorand och huvudförfattare till studien, säger att infrastrukturen bakom odlingen är den stora boven:

– Den viktigaste bidragsgivaren till koldioxidutsläppen i urban livsmedelsproduktion är infrastrukturen – allt från högbäddar till trädgårdsskjul och gångvägar – som består av konstruktioner med mycket kol som investerats i bygget. Dåligt hanterad kompost och syntetiska insatser kan också vara viktiga bidragsgivare.

WEF-finansierade forskare

Samhällsdebattören Robin Westenra kommenterar forskningen ”som utfördes av WEF-finansierade forskare vid University of Michigan” på följande sätt:

– De insisterar på att det ska finnas gränser för hur många plantor folk får ha i sina hem och hur mycket mat de får odla i sina trädgårdar.

Klimatalarmisterna tänker inte ge stadsborna någon sinnesro. Enligt WEF-forskarna har det en miljökostnad att göra inomhusområden grönare. De syftar på koldioxidutsläpp från lastbilarna som transporterar växter, plastkrukor och konstgödsel. Dessa är gjorda av petroleum och förvärvet av jordkomponenter som torv kan ”förstöra långsamt bildade livsmiljöer”.

Forskningen kommer mitt i ett eskalerande krig mot livsmedelsförsörjningen som påstås vara nödvändigt för att bekämpa ”den globala uppvärmningen”.