×

Ur flödet/i korthet

Justin Trudeaus liberala parti har vunnit varje val i Quebec sedan andra världskriget, fram till nu. Men under valet för en månad sedan tog separatisterna Bloc Québécois en överraskande seger.

– Det gjorde ont att rösta mot mitt parti, men det skickar ett meddelande till Trudeau: Vi är färdiga med dig och vi är färdiga med liberalerna, såvida inte något förändras, sa Altimas (43) till The Times.

En matematiklärare som röstade på Bloc Québécois, han har bara en sak att säga till Trudeau: God riddance!

Detta är en signal om att Trudeaus mandatperiod närmar sig sitt slut. Det kommer att hållas ett allmänt val nästa höst, och det kommer att krävas nästan ett mirakel för att Trudeaus parti ska gå segrande ur det.

Trudeau, den progressiva älsklingen hos särskilt vänsterkvinnor i väst, är nu extremt impopulär hemma, i själva verket har han mycket mindre stöd än Biden.

Interessant nog är vår premiärminister Jonas Gahr Støre också mindre populär än Biden (17:e plats med minus 25 procents nettostöd jämfört med 11:e plats med minus 17 procents nettostöd).

Trots sin massiva impopularitet på hemmaplan är Trudeau fortfarande populär i andra länder. Enligt en nyligen genomförd YouGov-undersökning är han den mest omtyckta politikern i världen utanför sitt eget land efter Ukrainas president Zelensky.

Trudeau lovade att skapa en «Canadian Dream». Men drömmen förvandlades så småningom till en mardröm. Trudeau öppnade slussarna för massinvandring utan att den nödvändiga infrastrukturen fanns på plats.

Som ett resultat har läger för hemlösa dykt upp, brottsligheten har exploderat, huspriserna har skjutit i höjden, det gröna skiftet driver upp energipriserna och inflationen på viktiga varor som mat har drabbats av en kraftig ökning.

Det offentliga sjukvårdssystemet är i kris, eftersom det inte var förberett för en miljon nya kunder förra året, det antal migranter som Trudeau-regimen släppte in i landet 2023. Invandrare är också mer benägna att behöva läkarvård än den inhemska befolkningen.

I städer som Ontario, Vancouver och Toronto skräpar drogmissbrukare ner gatorna på en nivå som påminner om storstäderna i Kalifornien.

Toppen av allt är det tyranni som Trudeaus regering tillfogade sina medborgare under pandemin.

När lastbilschaufförerna hade fått nog använde regeringen undantagslagar, trots att lastbilschaufförerna inte var våldsamma och absolut inte utgjorde något hot mot den nationella säkerheten. I januari i år förklarades detta vara grundlagsstridigt av en federal domstol i Kanada.

Kanadensisk domare: Undantagslagar mot lastbilsförare var författningsstridiga

Tyranniet gick så långt som att konfiskera volontärfinansiering för lastbilsförare, medan många lastbilsförare fick sina bankkonton frysta.

Allt sköttes med hård hand av Trudeaus vice premiärminister Chrystia Freeland, som också råkar sitta i styrelsen för World Economic Forum.

Richard Bisaillon, professor i statsvetenskap vid Concordia University i Montreal, anser att Trudeau och hans parti inte längre bryr sig om de så kallade köksbordsfrågorna, de dagliga problem som upptar vanliga människor.

– Liberalernas kamp för social rättvisa, deras korståg mot klimatförändringar, vapenkontroll och andra frågor som resonerar med den övre medelklassen, har tappat kontakten med de frågor som är viktiga för medelklass- och lägre medelklassfamiljer: levnadskostnaderna, inflationen, bostadskostnaderna och tillgången till hälsovård, säger Bisaillon.

– Det finns en växande koppling till vad som oroar de flesta kanadensare.

Det här är något som kännetecknar den politiska klassen i hela västvärlden just nu, men Kanada toppar listan tillsammans med länder som Norge, Sverige och Nya Zeeland. Men Nya Zeeland har gjort sig av med sin tyrann Jacinda Ardern och även i Sverige finns tecken på en växande förståelse för orsakerna till de stora problemen.

Trudeau är smittad av samma sjukdomar som har drabbat de allra flesta västerländska politiker. Han vill ha fred och vapenvila i Mellanöstern och vill att Israel skall begränsa sina reaktioner efter att ha blivit attackerat. Han har bara positiva saker att säga om islam. Han knäböjde för Black Lives Matter och firar HBTQ2S+-mobben så ofta han kan.

Det mesta har gått snett för Trudeau sedan pandemin började. Hans parti förlorade valet 2021 men behöll makten genom att bilda en minoritetsregering. Till och med hans fru har lämnat honom till förmån för en barnkirurg från Ottawa.

Trudeau drog tillbaka en del av den koldioxidskatt som han hade infört för att bekämpa klimatförändringarna, vilket förvisso var förnuftigt men som retade upp hans allierade i klimatfrågan och hans kärnväljare som präglas av grön masshysteri.

Den kampanjansvarige avgick av rädsla för att hans koppling till den alltmer impopuläre Trudeau skulle fläcka hans rykte.

Liberalernas koalitionspartner, det vänsterorienterade New Democratic Party (NDP), drog också tillbaka sitt stöd i augusti efter att Trudeau misslyckats med att ta itu med de skyhöga livsmedelspriserna.

Många i hans parti kanske hoppas att Trudeau kommer att avgå, som Biden gjorde, men Trudeau förnekar kategoriskt detta. Den 26 september överlevde han sitt andra misstroendevotum i parlamentet.

Samtidigt är De konservativa, under ledning av den populistiske eldsjälen Pierre Poilievre, på frammarsch och har en klar ledning i opinionsundersökningarna i alla kanadensiska provinser, med undantag för Quebec.

Poilievre lovar att sänka koldioxidskatten, bygga massor av nya bostäder, bekämpa brottsligheten och sanera statsbudgeten. Trudeau beskriver sin motståndare som ”Donald Trump lite.”</p

Valet i Kanada måste hållas senast i oktober 2025. Nästa höst bör både Støre och Trudeau tvingas hitta ett nytt jobb.

Lämna ett svar